De toepasselijke das in de Dasstraat lijkt zó van de muur te kunnen komen. Foto: EvE)
De toepasselijke das in de Dasstraat lijkt zó van de muur te kunnen komen. Foto: EvE)

Kunst in Tanthof, het is er, maar je moet het zoeken

Algemeen

DELFT – Kunst vind je overal in Delft, maar het lijkt niet helemaal gelijk verdeeld. Zo vind je in Tanthof maar weinig kunstobjecten. Gelukkig brengen bewoners en ondernemers daar zelf wat verandering in.

Wie op zoek gaat naar ‘officiële’ kunstobjecten in de wijk, komt er eigenlijk maar een paar tegen. Tenminste, als je af mag gaan op de site van de Kunstwacht (delft.kunstwacht.nl). Drie ervan zijn ook nog eens met elkaar verbonden: de ‘3 variaties op een vierkant’, die je vindt op de hoek Vinkenlaan met de Fuutlaan, de hoek Israëllaan met Syriësingel en bij de keerlus van tram 1 op de Ghandilaan. Eigenlijk zijn de drie sculpturen samen één kunstwerk. Alle werken zijn van oorsprong roestvast stalen vierkante constructies, die zijn losgesneden en steeds op een andere manier zijn samengevoegd. Telt dat als één? Een ander kunstobject is zelfs helemaal verdwenen: het betreft een sculptuur van kunstenares Simone Haak en het stond ooit in het gezondheidscentrum aan de Veulenkamp. Vermoedelijk hebben veel mensen het niet eens als kunstobject herkend en dat is ook wel een beetje de bedoeling geweest, want de functie van het object, voor zover kunst een functie moet hebben, was bewegwijzering. In 1986, toen het werd geplaatst, zaten er inderdaad nog wegwijzers op. Die zijn bij de restauratie in 1996 weer verdwenen. Een aantal jaar geleden, bij een nieuwe renovatie, is het hele kunstobject verdwenen. De spoeling werd dun op kunstgebied.

Streetart
Maar in 2020 kwamen er in één klap drie kunstwerken bij. In dit geval zijn het ‘streetart’ werken. Bij de renovatie van winkelcentrum De Dashof werden in opdracht van Tanthof Ondernemersvereniging en het Ondernemersfonds Delft drie grote muurschilderingen gemaakt van, heel toepasselijk uiteraard, een das, een ijsvogel en een vos. De muurschilderingen zijn gemaakt door de graffiti-kunstenaar ‘Dopie’. Achter deze artiestennaam gaat Tom Linnenbank schuil. Zijn werk wordt soms wel foto-realistisch genoemd, en wie de Dasstraat-schilderingen bekijkt begrijpt waarom: de dieren lijken bijna van de muur af te stappen. Hij is zeer gedetailleerd als het gaat om het weergeven van texturen, zoals vachten en huiden. Ook het gebruik van heldere kleuren is kenmerkend voor zijn werk. Zo maakt hij kikkers in schakeringen van paars, turkoois, rood en geel, roze slangen, groene paarden en regenboogvissen. Hoewel dieren domineren, schildert hij ook andere objecten en mensen. Op zijn Facebook pagina www.facebook.com/DopieDSK zijn diverse voorbeelden te zien en er staat ook een filmpje op van de totstandkoming van deze kunstwerken.