Ontspannen is belangrijk als je burn-out wilt voorkomen. Mirjam is graag in haar wijngaard. (Foto: EvE)
Ontspannen is belangrijk als je burn-out wilt voorkomen. Mirjam is graag in haar wijngaard. (Foto: EvE)

“Stress is niet altijd slecht. Je moet er mee leren omgaan”

Algemeen

DELFT - Wat als stress lange tijd deel uitmaakt van jouw dagelijkse werk? Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Mirjam van Loenen is stress- en burn-out coach en zegt dat stress op zich niet zo slecht is voor je: “Stress kan je helpen om doelen te behalen, ergens op tijd aan te komen, of juist te vluchten in geval van gevaar.” Maar stress kan ook tégen je werken.

Wat is stress?
Stress betekent 'druk'. Als druk op een negatieve manier wordt ervaren en langere tijd duurt, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Mensen hebben dan vaak het gevoel dat er meer van hen wordt gevraagd dan zij op dat moment aankunnen. Is er sprake van langere perioden van stress met weinig herstelperioden daartussen, dan kan dit leiden tot overspannenheid. Mensen die overspannen zijn kampen vaak met klachten als slecht slapen, piekeren en zich gejaagd voelen. Ze hebben het gevoel om minder invloed te hebben op de oorzaken van de stress. “Dit is iets anders dan een burn-out”, legt Mirjam uit. “ Een burn-out is extreme uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige (werk)overbelasting. Vermoeidheid speelt hierbij een grote rol en mensen krijgen zowel thuis als op hun werk niet meer voor elkaar wat ze graag zouden willen. Dit heeft veel impact op de mensen zelf, maar maar ook op de thuisomgeving en werkomgeving. Een huis- of bedrijfsarts is in dit geval het eerste aanspreekpunt en kan kan de situatie beoordelen, medische klachten uitsluiten en de voortgang bijhouden.”

Begeleiding en herstel
Het werk van Mirjam is aanvullend: “Ik kan als coach bij stress en burn-outklachten bijdragen aan begeleiding en herstel. Ik bied methoden aan om stress te verminderen, burn-out te voorkomen, te verkorten of te verhelpen. Ik hanteer een systematische aanpak die is gericht op herstel, en op het voorkomen van terugval. De aanpak is onderzoekend en waarderend en is in de eerste instantie gericht op herstellen van energie en veerkracht.” Mirjam kan met jou preventief werken aan stressbestendigheid. Daarnaast kan Mirjam ook samen met jou werken aan andere zaken, zoals het voorkomen van of verkorten van ziekteverzuim, het herkennen van stressbronnen en jouw manieren van omgaan met stress en het aanleren van vaardigheden om dat te verbeteren. Omdat overspannenheid of burn-out ook invloed heeft op je functioneren en werkplezier kan Mirjam je ook helpen bij het terugvinden van motivatie in werk op basis van persoonlijke drijfveren, het ontwikkelen van talenten en competenties. Ook kan zij de organisatie adviseren over begeleiding van de medewerker bij re-integratie en een eventuele aanpassing van de functie.

Meer weten? www.mirjamvanloenen.nl.