De missie: door leren, inspireren en samenwerken, het duurzaam denken en doen stimuleren in Delft en de regio
De missie: door leren, inspireren en samenwerken, het duurzaam denken en doen stimuleren in Delft en de regio

Delft opnieuw een ‘tegelwiprecord’

Algemeen

DELFT - Delftenaren willen massaal een groenere tuin. Na de succesvolle actie ‘Tegel eruit, plant erin, van 9 juli, werden er afgelopen zaterdag wederom veel tegels weggehaald en ingeruild voor plantjes. Het nieuwe (dag)record komt nu uit op 2164, dat is ruim 500 tegels meer dan het oude record.

De Klimaatmaat, een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver, is blij met deze ontwikkeling. Zij organiseert deze acties in het kader van het landelijke NK-Tegelwippen, en stimuleert inwoners van Delft hun eigen leefomgeving zo in te richten dat het beter bestand is tegen het veranderende klimaat.  

Volgende actie
Ben jij enthousiast geworden en wil je ook tegels wippen? Schrijf je in voor de volgende actie op 1 oktober. Iedereen in Delft, met een voor- of achtertuin, of ruimte voor een geveltuin, kan meedoen.  Ruil gratis je tegels in voor plantjes of hergebruik je tegels duurzaam. Zo kun je de tegels gebruiken voor een stapelmuurtje of als afrastering voor je geveltuin. Wil jij je tuin vergroenen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag gratis advies via contact@klimaatmaatdelft.nl. Een team van vrijwilligers helpt je graag! 

NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een landelijke competitie die dit jaar voor de derde keer op rij wordt georganiseerd. Ruim veertig gemeenten wippen samen met haar bewoners tussen 21 maart t/m 31 oktober 2022 zoveel mogelijk tegels. Het gaat hierbij om het vervangen van tegels voor groen op zowel openbaar terrein als privéterrein. De gemeente met de meest gewipte tegels, wint de competitie. Afgelopen jaar eindigde Delft in de middenmoot op een 42e plek. Help Delft dit jaar mee naar de overwinning!?

Waarom meedoen?
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Onttegelen helpt water gemakkelijker wegstromen. Meer groen zorgt ervoor dat het koeler blijft op een warme dag, en insecten en dieren gedijen?goed bij meer natuur. Ook heeft groen een positief effect op jouw eigen gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad. Gedurende het NK Tegelwippen worden daarom in heel Nederland tegels vervangen door groen.

Meer informatie en inschrijven
www.klimaatmaatdelft.nl/nk-tegelwippen