De wethouder wipt de tegel met hulp van een medewerker van Firma van Buiten
De wethouder wipt de tegel met hulp van een medewerker van Firma van Buiten

Wethouder geeft startschot NK Tegelwippen in Delft

Algemeen

DELFT - Met het wippen van de eerste tegel bij het Buurtkippenhok in het Hof van Delftpark, heeft wethouder Stephan Brandligt het startschot gegeven voor het NK Tegelwippen in Delft. Van 21 maart tot en met 31 oktober strijdt Delft, samen met ruim zestig andere gemeenten, tegen verstening en vóór een groene, gezonde stad.

Met een Challenge en vijf acties ‘Tegel eruit, plant erin’, wil organisator De Klimaatmaat, een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver, bewoners in Delft mobiliseren de stad te vergroenen. Wethouder Brandligt gaf het startschot bij het Buurtkippenhok, waar ze dit jaar veel tegels willen vervangen door groen. “Elk jaar maken we een stap om Het Buurtkippenhok verder te vergroenen. Afgelopen jaar hebben we een wadi aangelegd en fruitbomen geplant. Dit jaar willen we zoveel mogelijk tegels vervangen door het liefst eetbaar groen”, aldus Gé Kleijweg, die het Buurtkippenbok vanuit Firma van Buiten runt. Vrijwilligers uit de buurt en deelnemers van Firma van Buiten verzorgen de kippen en rapen de eieren, die vanuit kastjes aan huizen en bij Molen de Roos worden verkocht.

NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een landelijke competitie die dit jaar voor de derde keer op rij wordt georganiseerd. Het gaat hierbij om het vervangen van tegels voor groen op zowel openbaar terrein als privéterrein. De gemeente met de meest gewipte tegels, wint de competitie. Afgelopen jaar eindigde Delft in de middenmoot op een 42e plek. Help Delft dit jaar mee naar de overwinning! Wethouder Brandligt: “Het NK Tegelwippen is een laagdrempelige manier om jong en oud te betrekken bij de gevolgen van klimaatverandering en ze enthousiast te maken zelf iets te doen door tegels te vervangen door groen. Het sociale aspect van de competitie vind ik erg belangrijk.”

Acties
De basis van de Delftse deelname aan het NK Tegelwippen zijn de acties ‘Tegel eruit, plant erin’. Net als vorig jaar kunnen inwoners van Delft met deze acties meedoen en tegels inleveren in ruil voor een plantje. Je hoeft daarvoor niet in de wijk te wonen waar de actie georganiseerd wordt. De wijkacties vinden op de volgende data en locaties plaats: 9 april in de binnenstad, 5 juni bij de Hoven, 9 juli bij Groenrijk ‘t Haantje, 27 augustus bij Hof van Delft en 1 oktober bij Tanthof. De smaak te pakken? De Klimaatmaat daagt met de Challenge de inwoners van Delft uit groter te denken. Denk aan grootschalige groene transformaties in de tuin, het balkon, dak of straat, het liefst bedacht samen met je buren. De drie groenste dromen winnen de realisatie ter waarde van 10.000 euro, 5.000 euro en 2.500 euro. Iedereen die meedoet aan de challenge maakt daarnaast kans op weekprijzen voor gratis tuinplanten. Je kunt tot 30 april je droom insturen via www.klimaatmaatdelft.nl/nk-tegelwippen, waar je ook meer informatie en tips vindt. Hulp nodig bij het bedenken van jouw groene droom? In de maand april organiseert De Klimaatmaat handige workshops en lezingen.