Veel animo voor groen in plaats van grijs. (Foto: PR)
Veel animo voor groen in plaats van grijs. (Foto: PR) Foto: lotty sonnenberg

Actie ‘Tegel eruit, plant erin’ groot succes

Algemeen

DELFT - De Delfste deelname aan het NK Tegelwippen is gestart met de actie Tegel eruit, Plant erin op zaterdag 3 april in de wijk Vrijenban. Al voor de start om 10 uur kwamen de eerste mensen met hun tegels langs die ze graag wilden inleveren zodat ze meer groen in de tuin kunnen realiseren.

Wethouder Stephan Brandligt en initiatiefnemer en bewoner van de Bomenwijk Mick van der Steeg gaven het startsein van de actie waarbij bewoners een tegel mogen inruilen voor een gratis plantje. Hoewel 200 tegels het minimum was, werden in totaal zaterdag ruim 500 tegels ingeleverd en daarmee ca. 50m2 groen toegevoegd. “ Een mooi eerste resultaat”, aldus De Klimaatmaat, organisator van de actie. “Verschillende mensen gaven aan het mooi te vinden dat de wijk weer wat groener en minder grijs gaat worden. Enkele nieuwe jonge Delftenaren die onlangs een huis hadden gekocht of gehuurd kwamen veel tegels langsbrengen, omdat ze planten en gras veel fijner vinden dan tegels. Al met al was het een geslaagde dag met veel leuke, positieve reacties, van jong en oud! Dit smaakt naar meer! We gaan de actie zeker in andere wijken ook organiseren. Er is al diverse animo uit andere wijken getoond Wie dit leest en deze actie ook met zijn buren, straat en wijk wil opzetten, stuur een mail sturen naar contact@klimaatmaatdelft.nl.. Ben je bezig met je achtertuin onttegelen, wil je een geveltuin aan (laten) leggen of op een andere manier meedoen, ook dan kun je meedoen. Lees er alles over op www.klimaatmaatdelft.nl/nk-tegelwippen.”
Tot en met 30 september gaan we tegelwippen! De gemeente die de meeste tegels wipt, wint de gouden tegel! Iedereen in Delft kan meedoen door tegels in zijn of haar (gevel)tuin te vervangen door groen. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog - beton houdt warmte vast - en maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.