Foto: PR
Foto: PR

Het belang van je leiderschapsstijl evalueren

Algemeen

Ben je een leider op de werkvloer? Om je te blijven ontwikkelen als leider is het nodig om van tijd tot tijd je leiderschap te evalueren. Op deze manier heb je zicht op de sterke en zwakke punten van jezelf als leider.

Door de zwakke punten aan te sterken kan je constant blijven verbeteren en daardoor het beste halen uit het team. De theorie van FranklinCovey heeft al duizenden leiders geholpen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

De basis van leiderschap
Een goede leider neemt de tijd om zichzelf te evalueren en zich op elk verbeterpunt te blijven doorontwikkelen. Begin hiermee met het bestuderen van de basispunten van een optimale leider. Volgens Stephen Covey beschikt een goede leider over 7 basiseigenschappen of gewoonten. Door deze eigenschappen bij jezelf te evalueren en te verbeteren ben je in staat om een betere leider te worden en meer uit je team en je bedrijf te halen.

Proactief
Aan de hand van de basiseigenschappen kan je dus veel leren. Een voorbeeld van zo’n eigenschap is proactief zijn. Door problemen te voorkomen voordat ze überhaupt aan bod komen kan je erg veel tijd en moeite besparen voor een project. Een ander voorbeeld is gebruik maken van de kwaliteiten van individuele werknemers uit je team om zo synergie te creëren. Op deze manier kan je het optimale uit je team halen en de moraal hooghouden.

Begrip
Door je eerst te verdiepen in de behoeften van een ander voordat je ervoor zorgt dat anderen jou begrijpen, bouw je wederzijds begrip op. Hierdoor wordt het samenwerken tussen je teamgenoten een stuk eenvoudiger en hebben de personeelsleden minder het gevoel dat ze worden aangestuurd. Zo wordt de productiviteit sterk verbeterd. Ontspanning en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zijn erg belangrijk voor het energieniveau en de motivatie van je personeelsleden. De werknemers worden zo comfortabel met zich 100% over te geven aan het project. Dit geeft een boost aan de betrokkenheid.

De belangrijkste eigenschappen van een leider
Een echte leider bezit volgens Covey dus zeven eigenschappen die ervoor zorgen dat het optimale resultaat uit het team wordt gehaald. Door middel van een cursus die wordt aangeboden door FranklinCovey leer je over deze 7 eigenschappen en hoe je ze kan toepassen in zowel het zakelijke als het privéleven. Met de eigenschappen in je achterhoofd kan je je eigen leiderschapsstijl evalueren en punten van verbetering vinden.

Ben je benieuwd naar hoe je beter leiding kunt geven aan je team? Bij FranklinCovey leer je hier meer over.