Sky Bandennet aan de Faradayweg. (Foto: PR)
Sky Bandennet aan de Faradayweg. (Foto: PR)

Goede banden kiezen voor je auto, dat luistert nauw

Algemeen

DELFT – De winter is definitief voorbij en dat betekent dat het tijd is om zomerbanden onder je auto te zetten. Sala Kaya, eigenaar van Sky Bandennet, geeft je daarin graag advies, want het maakt uit welke zomerbanden je kiest. 

“Er is nog steeds enorm veel ontwikkeling op dat gebied”, weet Sala. “Vanouds proberen bandenfabrikanten naast veiligheid en comfort hun banden ook stiller en zuiniger te maken.” En zeker dat laatste is actueel, nu de brandstofprijzen torenhoog zijn. “Fabrikanten als Pirelli zijn echt weer vernieuwend bezig geweest. Er zijn veel nieuwe modellen en types op de markt gekomen die goede reviews krijgen. De nieuwe generatie banden is, dankzij de samenstelling van de band, merkbaar zuiniger. Dat kan oplopen tot wel 25 of 30 procent. Dat scheelt dus echt.”

Factoren
Daar moet Sala wel een kanttekening bij maken: “De effectiviteit van je banden is altijd afhankelijk van een aantal factoren. Deels zijn dat technische factoren: je banden moeten ook goed gebalanceerd en uitgelijnd zijn. En ook het soort auto maakt uit. Wat een goede band is voor de een, hoeft dat nog niet te zijn voor de ander.” Maar ook persoonlijke omstandigheden spelen een rol: “Het gaat er ook om wat je doet met je rechtervoet. Je rijgedrag bepaalt veel.” En ook de montage maakt uit: “Het moet vanaf het eerste begin goed zitten, dan levert het het meeste op. En net als met andere zaken is ook onderhoud belangrijk: “Check om de vijf weken je bandenspanning”, raadt Sala aan. “Daarmee haal je het beste eruit en gaat je band ook weer langer mee.”

Vraag advies
Kortom, zo simpel is het nog niet altijd om goede zomerbanden te kiezen. “Laat je daarom goed adviseren”, zegt Sala. “Met deskundig advies krijg je de band die perfect is afgestemd op jouw auto en jouw rijstijl. Uiteraard monteren we ze daarna vakkundig en we zorgen ervoor dat de wielen uitmuntend zijn uitgelijnd en gebalanceerd. “Daar hebben wij een unieke 3D machine voor.” En dat doet het team van Sky Bandennet allemaal terwijl u wacht, desgewenst met een kopje koffie.

Check 
Ook als je (nog) geen nieuwe banden nodig hebt is het natuurlijk nu wel de tijd om te wisselen. Check dan gelijk even of de band nog goed is: Wettelijk ligt de minimale diepte vast op 1.6 millimeter, maar wij adviseren om al bij 2 millimeter te vervangen. Mocht je een noodstop moeten maken met 100 km per uur, dan redt je dat met 1.6 echt niet.” Meer weten? Kom gerust eens langs bij Sky Bandennet aan de Faradayweg.

!