Het team van Fysio Delfgauw ziet een toename aan thuiswerk gerelateerde klachten. (Foto: EvE)
Het team van Fysio Delfgauw ziet een toename aan thuiswerk gerelateerde klachten. (Foto: EvE) (Foto: )

Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw helpt bij thuiswerkklachten

DELFGAUW – “Werk vooral thuis”, maant de minister president. En die richtlijn wordt massaal opgevolgd. Maar thuiswerken kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Hou de signalen van je lichaam in de gaten. 

 “We zien inderdaad een toename aan mensen die bij ons komen met klachten die ontstaan zijn door thuiswerken”, vertelt Matthijs Visser van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw. De oorzaken zijn divers. “Vaak komt dat doordat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Een middagje op de keukenstoel aan de laptop zitten kan wellicht best, maar structureel dagenlang, dan gaat het mis. Ook stress is een belangrijke factor. Mensen hebben meer ballen hoog te houden. Wellicht zijn er kinderen in huis, en ook digitaal overleg wordt vaak als inspannend ervaren. Werk en privé lopen door elkaar en dat alles bij elkaar kan leiden tot allerlei klachten.”

KANS
“Veel van die klachten vallen onder de zogenaamde KANS klachten: “Zo noemen we Klachten aan Arm, Nek en Schouder”, legt Ilse Buijs, de collega van Matthijs uit. Die klachten kunnen heel gevarieerd zijn. “Denk aan pijn, stijfheid, tintelingen of krachtsverlies. Heb je stijve spieren, of het gevoel dat je gewrichten 'vast' zitten? Komen je klachten iedere middag terug? Dan heb je goede kans dat je klachten werkgerelateerd zijn.” Dan is het goede nieuws dat het team van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw weer volop aan het werk is. Met hun gedeelde expertise kunnen we veel doen om klachten te verhelpen en te voorkomen: “Drie van onze zes fysiotherapeuten zijn ook manueel therapeut”, aldus Ilse. Ook met tape en dry needling kunnen we helpen de kwaliteit van bewegen te verbeteren.” En natuurlijk kunnen we houdings- en bewegingstips geven om klachten juist te voorkomen”, vult Matthijs aan. “En natuurlijk geldt: vermijd stress, zorg voor een goed ingerichte werkplek, neem geregeld pauze en luister naar je lichaam. Op onze website hebben we nu instructie video’s staan. Zodat je in computerpauze even 5 minuten kunt doen of je zou ook kunnen luisteren naar een ontspanningsoefening van 10 minuten.

Sport
Inmiddels is ook het sportseizoen weer begonnen. “Ook op onze locatie bij Anytime Fitness wordt het weer drukker”, zegt Inge. “En de jeugd is weer begonnen met de teamsporten als hockey en voetbal.” Ook voor sporters geldt dat weer bezig gaan na een periode minder of niet sporten de kans op blessures vergroot. “Wacht bij klachten niet te lang om langs te komen”, raadt Matthijs aan. “Zo voorkom je dat klachten erger worden en je misschien langere tijd problemen houdt.” “En voor hen die wellicht al sportend de coronakilo's willen gaan wegwerken geldt: start gedoseerd met trainen, en indien nodig, sport dan onder begeleiding”, adviseert Ilse. Meer info:
www.fysiotherapiedelfgauw.nl. Via de website kun je ook eenvoudig een afspraak maken.

Meer berichten
 
CustomHtml_1