Logo delftopzondag.nl
Martin Reitsma en Hilde Marchal
Martin Reitsma en Hilde Marchal (Foto: )

Filmsessie met Delftse topzangeres Hilde Marchal

DELFT - Woensdag 10 september is de prachtige tuin van het Delftse Prinsenhof hét decor voor filmopnames met de Delftse top zangeres Hilde Marchal. De zon staat strak aan de hemel en toeristen staan op afstand te kijken wat er zich in de tuin afspeelt. De vader des vaderlands - Willem van Oranje - kijkt in brons gegoten, vanaf zijn sokkel vreedzaam toe en ziet dat het goed is. Het Prinsenhof is dan ook een prachtige historische omgeving, bekend in binnen- en buitenland.

Door Martin Reitsma

Het decoratieve Delftsblauwe bankje in de tuin fungeert als plek van de opnames. Het blijft deze middag evenwel niet alleen bij het Prinsenhof maar we gaan met Hilde ook naar het Delftse Kunstsuper. Het filmteam met cineast John Meijer en schrijver dezes wordt gastvrij ontvangen en bewondert de kunststukken die er staan te pronken. Erik Westra en Hilde runden in Delft een aantal jaren het kwaliteitsrestaurant Plan B aan de Wijnhaven Deze periode hebben ze afgesloten en ze gaan zich nu richten op een nieuwe toekomst.

Muziekscène
Hilde heeft veel gedaan binnen de vaderlandse muziekscéne. In de jaren zeventig zong ze in de Rainbow Train, die verder bestond uit haar toenmalige echtgenoot Hans Vermeulen - ook bekend van de Sandy Coast, Anita Meyer, Martha Pendleton, Jan Vermeulen (Sandy Coast), Jan Rietman, Okkie Huijsdens, Hans Hollestelle en Shell Schellekens. Ze waren populair in binnen- en buitenland. Het was een echt sterrencollectief die aansprekende songs opnam zoal 'Another Band', 'Heaven On Earth', 'Find Out', en het album 'Accompanied by'.

Titelsong
Hilde vertelt: "Ik ben in Amerika geweest omdat ik gevraagd werd om de titelsong van de film Speedtrap te zingen, terloops werd me ook nog gevraagd om een gastrol te spelen, dat heb ik toen gedaan. Een tweede aanbod voor nog een film heb ik toen afgeslagen want mijn hart lag bij de muziek en niet als actrice. Maar het was een leuke ervaring."

Carrière
Als Dianne Marchal bouwt Hilde een mooie zangcarrière op in Nederland én Duitsland. Haar singles slaan aan en worden veel gedraaid. Ze is te horen op radio en TV. Ze zingt in die tijd ook graag backing-vocals en is op veel opnames van andere artiesten te horen. Bijvoorbeeld ‘Why tell me why’ van haar vriendin Anita Meijer, Sajang é van Massada, Gate to infinity van Earth & Fire, verder Bonnie & José, Rob de Nijs, Nadieh, Patricia Paay en talloze andere platen. Ook zingt ze samen met bekende andere muzikanten zoals: Jody Pijper, Julya Lo'ko, Ruth Jacott, Sandra Reemer, Pim Roos en Cees Stolk.

Vervolg
Hilde gaat verder en vertelt: "Tot voor in de jaren negentig bleef ik actief als sessiezangeres en daarna vertrok ik voor langere tijd naar de Oekraïne. Wij gingen ons inzetten voor het project 'Kinderen in Tsjernobyl'. Ik voelde me er zo bij betrokken en was zo van het land onder de indruk dat ik een jaar later naar Oekraïne terugging. Ik kwam eind jaren negentig pas terug in Nederland en ging weer zingen in diverse bands." Binnenkort vinden vervolopnames plaats. Dit najaar zal de documentaire te zien zijn bij omroepen en op social media.

Meer berichten