Explosie van het kruithuis te Delft, Egbert Lievensz. van der Poel, (na) 1654 
Museum Prinsenhof Delft. Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Foto: Tom Haartsen)
Explosie van het kruithuis te Delft, Egbert Lievensz. van der Poel, (na) 1654 Museum Prinsenhof Delft. Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Foto: Tom Haartsen)

DE STADSGESCHIEDENIS - literaire wandeling door Delft

Algemeen

DELFT - De tweede literaire wandeling van Delft tussen de regels brengt ons langs hoogte- en dieptepunten in de geschiedenis van Delft.

We zien hoe schrijvers de geschiedenis naar hun schrijvershand zetten: rampen zoals de stadsbrand, de kruithuisontploffing, de pest en de pokken; Delftse beroemdheden zoals Johannes Vermeer, Antoni van Leeuwenhoek en Willem van Oranje; en de bloei van de stad met de aardewerkfabrieken, bierbrouwerijen en de Delftse Nijverheid. De audiotour voert van de Markt naar het St. Agathaplein, en via de Oude Delft naar het eindpunt op de Koornmarkt en verschijnt 13 september op www.delfia-batavorum/audiotours.

Rampen
De ontploffing van het buskruitmagazijn van Holland in 1654, waar 90.000 pond kruit lag opgeslagen, was niet alleen een ramp voor Delft. Het was de grootste ramp in de geschiedenis van de republiek. Joost van den Vondel wijdde er zelfs een gedicht aan. Het aantal doden kon nooit vastgesteld worden. Honderden waarschijnlijk, want behalve de kruittoren zelf werden ook 200 huizen in de buurt, nu Paardenmarkt en omgeving, van de aardbodem weggevaagd. In 1536 had de stadsbrand al een groot deel van Delft in de as gelegd. De rampen waren - net als de pest- en pokkenepidemieën - dankbaar voer voor schrijvers als Aart van der Leeuw.

Delftse BN’ers
Het leven van schilder Johannes Vermeer vormde inspiratie voor romans en speelfilms, die zich in Delft afspeelden. Dichter Hubert Poot brengt een ode aan microbioloog Antoni van Leeuwenhoek. Arthur Japin verhaalt over de Afrikaanse prinsen Kwasi en Kwame. En dichters Rawie & Van Wissen laten vader Willem-Alexander zijn dochter Amalia in rijmvorm vertellen over hun afstamming van Willem van Oranje.

Ratten
In een verhaal van Anna Enquist lezen we hoe de hoofdpersoon zich de jaarlijkse Volkszangdag op de Markt herinnert. En als filmregisseur Werner Herzog opnames wil maken met duizenden ratten schakelt hij bioloog en schrijver Maarten ‘t Hart in. Het wordt een bizar avontuur.

DELFT TUSSEN DE REGELS
twaalf literaire wandelingen

In de wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschreven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes. 

Een jaar lang verschijnt elke maand één literaire wandeling met een nieuw thema in de vorm van een audiotour. Die kunt u gratis downloaden op de smartphone of computer via de website van Delfia Batavorum www.delfia-batavorum.nl. Daarna kan de wandeling op de zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk.
Twee historische data markeren het begin en het einde van het project. De start was op zaterdag 15 augustus 2020 met de lancering van eerste audiotour 75 jaar vrijheid. Afsluiting is op zaterdag 10 juli 2021 met de verschijning van laatste audiotour De moord op Willem van Oranje. 
Delft op Zondag besteedt elke maand aandacht aan de nieuwe wandeling.
De literaire audiotours worden door een collectief van drie cultuurmakers bedacht, gemaakt en geproduceerd: auteur Margriet van Bebber, acteur Piet van der Pas en componist/audio-engineer Titus Leeuw. Informatie: Margriet van Bebber +31640416802

Uw donatie
Het project is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Cultuurmakersfonds / Prins Bernhard Cultuurfonds en de historische vereniging Delfia Batavorum. Daardoor is het mogelijk de audiotours gratis aan te bieden.
Uw vrijwillige bijdrage is welkom bij de initiatiefnemer van de literaire wandelingen Rotaryclub Delft-Vermeer. De bijdragen worden bestemd voor het goede doel: KinderAcademie Delft. Elke donatie is welkom. Richtlijn: €10 p.p. per wandeling op rekening NL39 INGB 0663 9476 34 van St com service rotaryclub Delft-Vermeer o.v.v. KinderAcademie.

Afbeelding