Tijdens de presentatie liep piloot Sjaan Quirijns, die zelf een dwarslaesie heeft, over zes lastige obstakels. (Foto: PR)
Tijdens de presentatie liep piloot Sjaan Quirijns, die zelf een dwarslaesie heeft, over zes lastige obstakels. (Foto: PR)

Exoskelet maakt veel mogelijk

Algemeen

DELFT - Op 20 augustus presenteerde het Delftse studententeam Project MARCH hun nieuwste prototype exoskelet in de Broodfabriek.

Een exoskelet is een motorisch robotisch harnas waardoor mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. In het dagelijkse leven ervaren mensen in een rolstoel veel obstakels, bijvoorbeeld het passeren van een trap. Tijdens de presentatie liep piloot Sjaan Quirijns, die zelf een dwarslaesie heeft, over zes obstakels die voor een gemiddeld rolstoelgebruiker bijna onmogelijk zijn. Deze obstakels heeft zij succesvol overwonnen en dat is een primeur voor het project.
Met het nieuwste prototype kan mensen met een dwarslaesie helpen om Te zitten, op te staan en met één hand iets te pakken of te verplaatsen, te slalommen om obstakels te ontwijken en botsingen te voorkomen, te lopen over een oneffen terrein zoals in het bos, trap te lopen om zo ook op plekken zonder lift te kunnen verplaatsen, op een helling te kunnen lopen en een steile helling op te komen. Piloot Sjaan blijft het geweldig vinden dat ze met het exoskelet naast lopen, ook een trap op een ‘normale’ manier kan op- en aflopen. De gezondheidsvoordelen zijn in haar ogen nog belangrijker: “Door te staan en te lopen krijgt ik meer lucht binnen en wordt de huid waar ik op zit sterker, omdat hier niet meer continu druk op wordt uitgeoefend.”
Door de intelligente lockdown en andere beperkingen als gevolg van het coronavirus was ook het team van Project MARCH genoodzaakt om thuis te werken. Op het moment dat de maatregelen versoepelden, werd het weer mogelijk samen te werken. Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van het team zorgden ervoor dat het project niet stil viel. Het team heeft dan ook bewezen dat doorontwikkelen van de technologie zelfs in tijden van corona mogelijk blijft en dat ze grote stappen hebben gezet.

Bionische Spelen
Oorspronkelijk zouden 18 internationale teams deelnemen in de zogenoemde ‘Powered Exoskeleton Race’, een van de disciplines van de Bionische Spelen in Zürich. Tijdens deze wedstrijd, nemen mensen met een fysieke beperking het tegen elkaar op om alledaagse obstakels met behulp van technische ondersteuning te trotseren. In de exoskelet discipline moet de piloot zes obstakels overkomen, gebaseerd op dagelijkse activiteiten. Het coronavirus gooide echter ook voor dit evenement roet in het eten. Daardoor konden de Bionische Spelen niet in hun oorspronkelijke vorm plaatsvinden en zijn ze omgedoopt tot een virtuele wedstrijd. Deze wordt op 13 en 14 november gehouden.