Robert met de pot 'rustige diepe slaap' en de hemelse thee. (Foto: EvE)
Robert met de pot 'rustige diepe slaap' en de hemelse thee. (Foto: EvE)

De Salamander: Artikelen en verhalen die het leven leuker maken

Algemeen

DELFT - Op de Markt vindt je méér dan eten, souvenirs en Delfts Blauw. Zo is er de bijzondere klokkenwinkel Van Loenen en niet te vergeten; drogisterij De Salamander, waar je dingen vindt die het leven leuker maken.

Natuurlijk heeft De Salamander ook doorsnee drogisterijartikelen. Maar daarnaast is deze historische drogisterij het ook een heerlijke snuffelwinkel waar je van alles kunt vinden. Kruiden, en specerijen, Delftse scheerzeep, zeepjes en kaarsen, en nog honderden andere handigheidjes en hebbedingen. Het leuke is dat drogist Robert Vlugt bij veel van die artikelen een verhaal heeft. Zo vindt je boven de toonbank van De Salamander een plank met diverse soorten thee, variërend van Japanse en Chinese groene thee tot diverse soorten kruidenthee. Een grote pot met 'rustige diepe slaap' erop bevat een populaire thee, vertelt Robert: “Het bevat kruiden die bewezen rustgevende effecten hebben, zoals valeriaan, hop, Sint Janskruid en melisse”, vertelt hij. “Pepermuntblad geeft er een lekkere frisse smaak aan.”

Engel(s)
Vlak daarnaast vindt je de pot met de welluidende naam 'Hemelse Thee', en hier zit een bijzonder verhaal aan vast. “Vele jaren geleden kwam hier een vrouw langs die een thermoskan thee en een recept achterliet met de woorden “deze moet je echt maken.” Ik proefde de thee en vond 'm wel lekker, dus de volgende dag besloot ik om het te gaan maken volgens het recept dat ik erbij kreeg. Er zit onder andere rozenknopjes, korenbloem, venkelzaad en zoethout in. Ondertussen stond de thermoskan nog steeds op die geheimzinnige vrouw te wachten, maar die heb ik nooit meer gezien. De thee werd populair en verkoop ik dus nog steeds. Was dat soms een engel die me de Hemelse Thee kwam brengen?” In Roberts uitgebreide thee-assortiment zit ook de klassieke Engelse thee, die sterk en met melk gedronken kunnen worden. Oer-Britse theesoorten als Ceylon, Orange Pecco en Java Superior. Namen die Robert doen denken aan zijn ouders, die elkaar vlak na de oorlog in Londen ontmoetten toen ze allebei een militaire opleiding deden. “Britse thee is dus eigenlijk een deel van mijn eigen erfgoed”, mijmert hij.

Snoeppotten
Het zijn deze en nog talloze verhalen die maken dat Robert zoveel plezier heeft in zijn werk. “Dit is een plek waar je vindt wat je nodig hebt, maar óók wat leuk en lekker is.” Daar hoort ook het rijtje snoeppotten toe, met natuurlijk veel verschillende soorten drop, maar ook haverstro pitten, druivensuikerbrokken en kaneelstokjes. “Gezondheid is een belangrijke zaak voor een drogist, maar je mag ook genieten.”