Aad en Toni van der Meer samen met Marcel van Dien druk bezig om aan de hand van foto's de juiste volgorde van de panelen te bepalen (Foto: Roel van Dorsten)
Aad en Toni van der Meer samen met Marcel van Dien druk bezig om aan de hand van foto's de juiste volgorde van de panelen te bepalen (Foto: Roel van Dorsten)

Bijzondere schenking: Paviljoen van Delftsche Nijverheid

Algemeen

DELFT - De Stichting Museum van Marken heeft een bijzondere schenking ontvangen van het echtpaar Van der Meer. Namelijk 37 panelen die de basis vormden van een 'Paviljoen van Delftsche Nijverheid' van maar liefst 120 jaar oud.

Door Cheyenne Toetenel

"In dit tentoonstellingspaviljoen werden de producten van de drie fabrieken van Van Marken geëxposeerd op Landbouwtentoonstellingen, voor het eerst op de tentoonstelling die op 21 augustus 1900 in Deventer werd geopend", vertelt projectleider Marcel van Dien. "Het Paviljoen is ontworpen door de bekende Haagsche firma G.H. Bauer en Zn. De doeken op de panelen zijn zeer artistiek beschilderd met deels een serie echt Hollandse landschappen en deels met ornamenten en de namen van de 'Delftsche' producten. De producten, die als het fabrieksmerk 'Delfia' aan de man werden gebracht, waren onder meer 'Beender meel', 'Grondnoten meel', 'Spoeling', 'Sesame meel', 'Sesame koeken' en 'VeeKoek'."

Jacques van Marken
Het project wordt uitgevoerd uit naam van de Stichting Museum van Marken. Deze stichting beoogt het 'actief aandacht besteden aan de betekenis van de bekende Delftse sociaal-ondernemer Jacques van Marken'. Van Marken heeft Delft eind negentiende eeuw wakker gekust. Reeds als Technologie-student besloot hij zich ‘nuttig te maken voor de maatschappij’. Van Marken stichtte de Nederlandsche Gist & Spiritusfabriek (nu DSM), de parfumfabriek Maison Neuve, Calvé, de Lijm- en Gelatinefabriek en Drukkerij Van Marken. Alle fabrieken samen noemde hij 'de Delftsche Nijverheid'. Het hoofddoel van de Stichting Museum van Marken is - zoals de naam al verklapt - uiteindelijk een museum, maar voordat dat zover is wordt aandacht door diverse projecten gegenereerd. De restauratie van het 'Paviljoen van Delftsche Nijverheid' is daar één van.

Schenking
De panelen zijn aan de Stichting Museum Van Marken geschonken door Aad en Toni van der Meer. Zij hadden de panelen waaruit het Paviljoen bestaat tientallen jaren in een kas bij hun huis in Sion opgeslagen liggen. Hoe het Paviljoen bij het huis terecht is gekomen, daar is het echtpaar niet zeker van. "Er is sprake van een gat tussen 1900 en 1929, waarin onduidelijk is wat er exact met de panelen is gebeurd en waar het Paviljoen heeft gestaan", vertelt Aad. "Wat wel bekend is, is dat het Paviljoen in 1929 dienst deed als schuur om rietmatten voor de tuinbouw op te slaan. Ook om de panelen zelf waren rietmatten aangebracht om het linnen te beschermen. Dat is te zien op een foto die wij in ons bezit hebben." De Rijswijkse woning werd in 1925 gebouwd, waarna grootvader en vader van der Meer volgden als bewoners. In 1967 nam het huidige echtpaar Van der Meer er hun intrek. De 'schuur' bleef staan, totdat de twee het huis in de jaren '80 uitbreidden. "We hebben de schuur afgebroken en rondgevraagd naar de waarde van de beschilderde panelen. Destijds kwam daar niets uit, maar enige tijd geleden hebben wij contact gezocht met Jan van der Mast, de schrijver van het boek over Van Marken. Hij was lyrisch, ondanks de beschadigingen." Het was voor Aad en Toni speciaal dat zij zo'n bijzondere bestemming voor het paviljoen konden vinden. "Wij zijn blij dat de panelen nu zijn waar ze horen, bij Museum van Marken."

Restauratie
De panelen bevinden zich op dit moment in de Orangerie van de Botanische Tuin in Delft, waar de schoonmaak- en restauratiemogelijkheden worden beoordeeld en deels uitgevoerd. "Een deel van de panelen verkeerd in slechte staat, maar we zijn uiteraard verheugd dat ze na 120 jaar nog te bewonderen zijn", aldus Marcel van Dien. Op termijn zal er in de Botanische Tuin een tijdelijke expositie met betrekking tot het Paviljoen worden ingericht, mede gericht op de relatie tussen Van Marken en de tuin. Van Dien laat weten dat zodra er een definitieve locatie voor het Museum van Marken gevonden is, daar een grotere expositie zal worden ingericht. Tijdens de openingstijden van de Botanische Tuin kunt u de panelen in de Orangerie aanschouwen. Op vrijdagochtenden is er vanaf 10.00 uur een vrijwilliger van de Stichting Museum van Marken aanwezig om belangstellenden te woord te staan over het bijzondere project.

Oproep
Aad en Toni van der Meer en de Stichting Museum van Marken zijn zeer benieuwd naar verhalen over het 'Paviljoen van Delftsche Nijverheid'. Mocht u bekend zijn met het oude Paviljoen en informatie of foto's bezitten, wordt u gevraagd om contact op te nemen met Marcel van Dien via info@museumvanmarken.nl.