De heer C.W. Lely, mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely en conservator Anita Jansen met de zilveren suikerstrooilepel. (Foto: Marco Zwinkels)
De heer C.W. Lely, mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely en conservator Anita Jansen met de zilveren suikerstrooilepel. (Foto: Marco Zwinkels) (Foto: )

Prinsenhof ontvangt zilveren suikerstrooilepel

DELFT - Op 24 juni nam Museum Prinsenhof Delft dankbaar een bijzondere schenking in ontvangst, afkomstig uit de verzameling van dhr. Ph. Lely. Het betreft een 18de eeuwse zilveren suikerstrooilepel die vervaardigd is door zilversmid Johannes van Coppenhage. De lepel zal 4 oktober te zien zijn tijdens de Zilverpoetsdag die het museum organiseert rondom de tentoonstelling 'Zilver. Meesterwerken van Delftse Zilversmeden 1590-1800'.

De suikerstrooilepel is versierd met een perforatiepatroon van een achtbladige bloem en is in één keer gesmeed. Een leeuw en een schild zijn op het heft gesoldeerd. “Dat we deze schenking mogen ontvangen tijdens onze tentoonstelling 'Zilver. Meesterwerken van Delftse Zilversmeden 1590-1800' is toch wel heel bijzonder", vertelt conservator Anita Jansen. "De naam van de zilversmid Johannes van Coppenhage staat op de insculpatieplaat uit 1766-1800 die nu te zien is in de tentoonstelling. Een zilversmid in opleiding mocht na het afleggen van een meesterproef in het gilde zijn meesterteken of zijn naam op een plaat aanbrengen. Werk van Coppenhage is zeldzaam en ontbrak tot nu toe in onze collectie.”

Zilverpoetsdag
Dankzij het archiefonderzoek naar Delfts zilver door Pieter Biesboer, gastconservator van de tentoonstelling, is er veel meer bekend over Delftse zilversmeden. De lepel wordt na ontvangst ter conservering in behandeling genomen. De nieuwe schenking wordt speciaal gepoetst tijdens de zilverpoetsdag op 4 oktober en is dan eenmalig voor het publiek te zien. Tijdens deze zilverpoetsdag kunt u ontdekken wat de beste manier is om zilver schoon te maken. Een museum-specialist leert u de kneepjes van het vak en legt uit hoe u uw zelf meegebrachte zilveren voorwerp op museale wijze poetst. Informatie over de tentoonstelling en de activiteiten zijn te vinden op: www.prinsenhof-delft.nl/zilver.

Meer berichten