Het helpen van anderen geeft Jacqueline energie (Foto: Koos Bommelé)
Het helpen van anderen geeft Jacqueline energie (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Jacqueline Vink

Algemeen

DELFT - Stichting Kafountine werkt aan gelijke kansen voor vrouwen door ze in hun kracht te zetten met 'tweede kans vakonderwijs' in Afrika. Een mooie missie, vond Jacqueline Vink (57). Daarom besloot zij zich vier jaar terug als vrijwilliger aan te sluiten bij de stichting.

Door Cheyenne Toetenel

Jacqueline werkt als Hoofd Communicatie bij kennisinstituut Deltares en besteedt een groot deel van haar vrije uren aan vrijwilligerswerk. Dat doet ze bij twee instellingen, die beide gerelateerd zijn aan onderwijs. Regelmatig gaat zij op taalvisite bij mensen in Delft én ze zit in het bestuur bij Stichting Kafountine. Een druk bestaan, maar Jacqueline doet het graag. "Vrijwilligerswerk geeft mij positieve energie. Het helpen van mensen zit in mijn hart. Ik haal er veel plezier en inspiratie uit, waardoor ik met nóg meer plezier naar mijn werk bij Deltares ga."

Vrouwenvakschool
Stichting Kafountine is in 1996 opgericht om de vakschool Satang Jabang te kunnen ondersteunen. Deze school richt zich op tweedekansonderwijs voor vrouwen (16-25 jaar) in Senegal. "Onderwijs is heel belangrijk in het leven", aldus Jacqueline. "Het biedt de vrouwen een toekomstperspectief en een betere positie op de arbeidsmarkt." Op de Senegalese school worden algemene vakken gegeven als taal en rekenen en vakken die betrekking hebben op ondernemerschap, kritisch denken, gezondheid en seksualiteit. Daarnaast hebben de dames tijdens de driejarige beroepsopleiding de keuze uit twee specialisaties: koken en naaien. "Het mooie is dat dit vakken zijn die ze na hun opleiding ook daadwerkelijk kunnen uitoefenen in eigen land. Ze kunnen zelf een restaurantje of een naaiatelier starten en heerlijk met hun handen aan de gang gaan. De keuze uit de specialisaties maakt de opleiding tot een succes."

Fondsenwerving
De school komt niet in aanmerking voor overheidsfinanciering, dus biedt Stichting Kafountine ondersteuning. "Dat doen wij door fondsenwerving in Nederland", vertelt Jacqueline. "Laatst hebben wij dat bijvoorbeeld gedaan in een aantal Delftse AH-supermarkten, met een statiegeldactie. Delftenaren hebben een geweldig bedrag gedoneerd voor de vrouwenvakschool. Daarnaast organiseren wij met regelmaat een benefietborrel waar verschillende producten worden geveild. En verder roepen wij mensen vooral op om te doneren via onze website, www.stichtingkafountine.nl. Daar vind je ook mooie verhalen en foto’s. Hoe klein of groot, alle giften zijn welkom!" Volgens Jacqueline is hulp juist in deze coronatijd hard nodig. "De mensen die het minst hebben worden het hardst getroffen, zeker in Senegal. Het is voor de leerlingen niet mogelijk om digitale lessen te volgen, want die middelen hebben ze niet. Er zal na de lockdown dan ook een flinke inhaalslag nodig zijn om de gemiste lessen in te halen."

Succesverhalen
Het bestuur van Kafountine heeft maandelijks contact met de Senegalese schoolleiding en enkele leden brengen jaarlijks - op eigen kosten - een bezoekje aan de studenten en docenten. "Het is prachtig om al die blije gezichten op de school te zien. De meiden hebben echt door dat dit dé kans is die ze moeten pakken om een toekomst op te bouwen. Ze zitten keurig in hun schoolkostuum, letten goed op tijdens de lessen en doen hun uiterste best. Het enthousiasme van de schoolleiding en leerlingen slaat over op ons als vrijwilligers." Tijdens een bezoek wordt niet alleen gekeken naar hoe alles op de school verloopt. "Wij zijn er voornamelijk om waar gewenst te ondersteunen en te adviseren. We kijken met de schoolleiding naar de financiën, maar ook naar de mogelijkheden om meer eigen inkomsten te verwerven. We zoeken naar de juiste balans tussen aandacht voor het onderwijs en ondernemerschap." Niet alleen met de huidige docenten en leerlingen wordt gesproken, ook met oud-studenten. "Dat is ook meteen wat mij trots maakt. Het zien van een ex-leerling die nu een goedlopend naaiatelier of restaurantje heeft. Het zelfvertrouwen dat ze hebben gekregen, is geweldig. Ik zie alles met eigen ogen, wat mij nog meer energie geeft om mij in te zetten voor een betere toekomst."

Ken jij een vrijwilliger die het ook eens verdient om in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!