Logo delftopzondag.nl
Het zien van een bever in Midden-Delfland is een unieke gebeurtenis (Foto: Natuurmonumenten - H. vd Steenhoven)
Het zien van een bever in Midden-Delfland is een unieke gebeurtenis (Foto: Natuurmonumenten - H. vd Steenhoven) (Foto: Natuurmonumenten - H. vd Steenhoven)

Komst bevers geeft mogelijk problemen

DELFLAND - Eerder al meldden wij het fantastische nieuws voor natuurliefhebbers; de bever is terug in Delfland. Uitgeroeid in Nederland in 1826 vanwege zijn pels, gaat het sinds de jaren ’90 weer goed met de bever. In heel Nederland zijn er nu al meer dan 2000 bevers en ze nemen nog steeds in aantal toe.

De bever wordt dan ook al een paar jaar door natuurliefhebbers verwacht in Delfland en de eerste bever is nu gefilmd in de poldersloten tussen Ypenburg en Nootdorp. Hetzelfde dier is waarschijnlijk eerder ook al gezien in de Schie.

Probleembevers
Volgens Hans Middendorp, fractievoorzitter Algemene Waterschapspartij Delfland, kan de komst van de bever ook voor problemen zorgen. "Een paar bevers is leuk, maar de ruimte voor bevers is wel beperkt in ons volle Delfland. Want bevers zijn grote beesten: mannetjes kunnen tot een meter lang worden en wegen dan dertig kilogram. Je wil geen beverhol in een kade, dijk of bijvoorbeeld onderaan het talud van een snelweg. Om een idee te geven: een bever is twintig keer zwaarder dan een muskusrat en een bevergang is dus ook twintig keer groter."

Beverprotocol
De Algemene Waterschapspartij draagt de bever een warm hart toe en is blij met deze verrijking van de waternatuur. "Maar natuurlijk wel zonder grote beverholen in onze dijken en kades, of onderaan het talud van een snelweg!", vertelt Middendorp. "Wij willen er daarom bij het Hoogheemraadschap van Delfland op aandringen om snel een beverprotocol op te stellen. In het beverprotocol wordt vastgelegd hoe om te gaan met bevers bij toekomstige schade en overlast. En welke maatregelen kan Delfland nemen zodat afschot van bevers niet nodig zal zijn? Ook moeten de muskusrattenvangers vanaf nu hun ogen open houden voor bevers."

Cheyenne Toetenel
Meer berichten