<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Marjolein is trots op haar tabaksspeciaalzaak (Foto: Koos Bommelé)
Marjolein is trots op haar tabaksspeciaalzaak (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Het gezicht achter: Van Renssen

Van RensseDELFT - Al 123 jaar is tabaksspeciaalzaak Van Renssen een begrip in Delft. Met de sigaren uit alle werelddelen, tabakspijpen en sigaretten is de winkel een lust voor het oog van iedere liefhebber!

Door Cheyenne Toetenel

"Deze winkel aan het Vrouwjuttenland heeft een lange geschiedenis", vertelt Marjolein van Renssen. "Mijn overgrootvader Anthonie Hendrik van Renssen begon hier op 7 april 1897. Ik heb de eerste koopakte zelfs nog, waarop staat dat de zaak hem destijds 175 gulden heeft gekost. De winkel besloeg slechts het voorste gedeelte van de tegenwoordige oppervlakte van de zaak. In het achtergedeelte zat de woonkamer en de keuken. Die woonkamer fungeerde aanvankelijk als sigarenmakerij. Later begon mijn overgrootvader een fabriekje in een pand aan de Vlouw." De Tweede Wereldoorlog bracht een dip door de schaarste van tabak, waardoor het fabriekje werd gesloten. Maar de winkel overleefde en na de oorlog ging het beter. Er volgde zelfs uitbreiding, zowel van de oorspronkelijke zaak als daarbuiten. "Mijn opa Andries opende een tweede zaak aan de Nieuwe Langendijk, zijn broer één in Voorburg. Op een gegeven moment is mijn overgrootvader overleden, waardoor deze oorspronkelijke winkel in handen kwam van mijn opa en zijn broer. Hier werd een filiaalchef ingezet."

Speciaalzaak
"In 1957 kwam mijn vader, Bob van Renssen, op 18-jarige leeftijd in deze zaak aan het Vrouwjuttenland. Hij wilde altijd al werken in de winkel, wat mogelijk werd toen de filiaalchef plotseling overleed." Bob runde de winkel vol passie en deed zijn werk met veel plezier. De zaak groeide in die tijd uit van een klein sigarenwinkeltje tot een speciaalzaak. Uiteindelijk kwam Marjolein in beeld, die oorspronkelijk iets totaal anders wilde. "De horeca in! Want wat moet je nou met een sigarenwinkel?" Al snel kwam zij daarop terug, na de geboorte van haar dochter 28 jaar geleden. "Ik wilde goed voor mijn kinderen zorgen, maar toch ook blijven werken. Daarbij werd mijn vader ouder en gaf hij aan geen energie meer te hebben om de zaak te runnen. Dat vond ik zo zonde, dat ik heb besloten mijn ouders te helpen." Jarenlang bouwde Marjolein haar kennis en aandeel in de zaak op. "Het meeste is mij natuurlijk met de paplepel ingegoten, maar de echte kneepjes van het vak moest ik nog leren." De rollen werden omgedraaid toen haar zoon en dochter naar de middelbare school gingen. "In 2006 heb ik de zaak volledig overgenomen en zijn mijn ouders met pensioen gegaan. Daarmee ben ik de vierde generatie die in de winkel staat. Toch zijn ze hier nog met regelmaat te vinden, om de sfeer te proeven of een lekker bakkie koffie te drinken. De winkel volledig loslaten, dat zal ze waarschijnlijk nooit lukken. De liefde voor de zaak is daar te groot voor!"

Sigaren
Onder bewind van Marjolein en haar vader Bob is de zaak uitgegroeid tot een van de grootste tabaksspeciaalzaken van Nederland, waar ze erg trots op zijn. "Waar de zaak vroeger alleen was voorzien van Hollandse sigaren en een paar tabakspijpen, hebben we nu veel meer. We hebben een ruim assortiment pijpen en een klimaatkast waarin ambachtelijke sigaren uit bijvoorbeeld Cuba, de Dominicaanse Republiek en Brazilië op de liefhebber liggen te wachten." Regelmatig reist Marjolein af naar deze landen. "Ik vind het belangrijk om alles te zien en te testen. Als je het product begrijpt, kun je er ook mooie verhalen over vertellen aan de klant. Dat zorgt toch voor extra beleving."

Passie
"Met een sigarenwinkel word je nooit rijk, maar het feit dat ik zoveel liefde en passie heb voor de zaak zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar het werk ga." Wat het werk dan zo leuk maakt? "De afwisseling van klanten. Zowel mensen uit de omgeving als klanten uit de rest van het land én buitenland weten ons te vinden. Er is bijvoorbeeld een Schot die hier regelmatig komt, wat toch wel heel bijzonder is. Daarnaast spreekt de verandering van de markt mij aan en zie ik het ondernemen echt als een leuke uitdaging. En niet te vergeten, ik heb nog steeds een passie voor tabak."

Ontspanning
Ondanks alle anti-rookcampagnes, houdt Van Renssen nog altijd stand. Dat komt door de beleving, denkt Marjolein. "Ik begrijp dat het roken van een sigaret niet gezond is, maar het roken van een sigaar of pijptabak zie ik anders. De mensen die dit roken zijn echte liefhebbers, die er hun momentje voor pakken, ervan genieten en even ontspannen." Marjolein heeft er dan ook vertrouwen in dat mensen dit altijd zullen blijven doen. "Op naar de 125 jaar!"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>