<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Taekwondoka Graziella Idili (rechts) en Europees Kampioen Chris van de Veerdonk (links) (foto: GI)
Taekwondoka Graziella Idili (rechts) en Europees Kampioen Chris van de Veerdonk (links) (foto: GI) (Foto: Jos Klijn)

6e dan voor taekwondoka Graziella Idili

  sport

DELFT – Al sinds haar vijfde wist ze dat ze niets liever wilde doen dan Taekwondo. Graziella Idili (31) is een waar Taekwondo talent en is sinds zaterdag 14 maart met de door haar glansrijke behaalde zesde dan, de hoogst gegradueerde vrouw van de International Taekwondo Federation Nederland (ITF-Nederland).

Door: Svjetlana Zivkovic

Haar broers deden al aan de sport, dus toen Graziella op haar vijfde eindelijk in die voetsporen trad, werd het een uit de hand gelopen hobby. “Op mijn vijfde begon ik met Taekwondo bij Jan Koster in Delft. Hij was altijd mijn grote voorbeeld en ik heb er ontzettend veel geleerd”, vertelt ze. “Als ik filmpjes van mezelf terugkijk als vijfjarige, was ik eigenlijk al bloedfanatiek. Het leuke aan taekwondo is ook dat je nooit uitgeleerd raakt. Het is zo ontzettend veelzijdig en je kunt jezelf op elk niveau blijven uitdagen. Dat maakt dat het nooit saai wordt en er altijd wat nieuws te leren is.”

Hogerop
Op haar elfde kreeg ze het aanbod van een Taekwondoleraar om extra te trainen in de wedstrijdgroep. “Ik zat naast taekwondo ook op jazzballet. Dat heb ik opgegeven om me volledig in te zetten voor taekwondo. Mijn doelen en ambities werden steeds hoger door de trainingen. Ik wilde nog beter worden”, vertelt Graziella. “Uiteindelijk ben ik op mijn twaalfde voor het eerst geselecteerd voor de juniorselectie van het Nederlandse team. Vanaf dat moment ben ik nog fanatieker verder gegaan, me meer gaan inzetten en meer wedstrijden gaan doen.” Nationale wedstrijden, Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen, noem het maar op en Graziella heeft eraan meegedaan. Door de intensieve trainingsactiviteit heeft ze veel bereikt, klimt ze steeds hogerop en ze is inmiddels op de plek waar ze zo keihard voor heeft gewerkt: de zesde dan.

Zesde dan 
Ontzettend trots was ze toen ze vijf jaar geleden de vijfde dan behaalde. Ze is nu nog trotser dat ze zich zesde mag noemen. “Het is geweldig om zesde dan te zijn en nog geweldiger dat mensen naar je opkijken”, vertelt Graziella. “Het was bijzonder om het examen af te leggen bij de Grandmaster. Met zijn negende dan heeft hij de hoogst mogelijke graduatie en dat dwingt veel respect af. Het behalen van de zesde dan is voor mij de opmars naar het vergaren van nog meer kennis op Taekwondogebied. Ook na zesentwintig jaar Taekwondo kun je je nog steeds verder bekwamen en nog meer uitgedaagd worden in deze verdedigingssport. Zo zie je maar weer dat je met Taekwondo nooit uitgeleerd bent."

Taekwondo school
Haar grootste droom was altijd al om haar passie door te geven en een eigen Taekwondoschool op te richten. Op haar achttiende werd deze droom werkelijkheid. “In 2006 kreeg ik de kans om mijn eigen club op te richten en die kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Ik assisteerde degene die er voor mij inzat weleens en hij stopte ermee. Zo heb ik de school kunnen overnemen. Bij mij trainen verschillende mensen van alle niveaus, en allerlei leeftijdscategorieën. De jongste is pas vier jaar oud! Zo besef ik dat ik in de Taekwondowereld een voorbeeldfunctie heb. Dat is heel gaaf en daarom wil ik iedereen laten zien dat je alles kunt bereiken wat je maar wil, als je er hard voor werkt! Ik wil vooral jonge meiden en vrouwen inspireren om keihard voor hun doelen te gaan. Niks is onmogelijk. Laat je door niemand tegenhouden en maak je dromen waar."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>