Esther Bakboord nam de cheque trots in handen, samen met Lotte en Amber (Foto: Koos Bommelé)
Esther Bakboord nam de cheque trots in handen, samen met Lotte en Amber (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Ecologisch tuinieren bij Kindertuinen Delft

Algemeen

DELFT - Op een kindertuin maken kinderen kennis met de natuur en met ons voedsel. Ze leren dat een tuin niet zomaar een bak aarde is met wat mooie planten erin, maar een levend geheel. Afgelopen zondag werd tijdens de Santa Run een cheque van 5000 euro uitgereikt aan Kindertuinen Delft om dit initiatief te blijven stimuleren.

Door Cheyenne Toetenel

Esther Bakboord van Kindertuinen Delft is erg blij met de bijdrage. "Om aankomend seizoen weer met kinderen op de kindertuinen te kunnen tuinieren moet er van alles gebeuren. Er komt altijd veel meer bij kijken dan je in eerste instantie ziet. Op de achtergrond, ook in de winter, wordt volop gewerkt om het mogelijk te maken voor kinderen om van april tot en met oktober aan de slag te gaan. Grondbewerking, het kopen van zaden en plantgoed, het vervangen van gereedschappen, het opleiden van vrijwilligers, het onderhoud van tuinhuizen en noem maar op. Het geld kunnen wij daar goed voor gebruiken." Maar die gebruikelijke kosten zijn nog niet alles, want een grotere ambitie leeft bij de stichting. "De vrijwilligers willen ecologisch tuinieren gaan toepassen op de Delftse kindertuinen. In één van de vier kindertuinen in Delft, De Goudsbloem, is al een pilot gestart."

Ecologisch tuinieren
"Al langer leeft bij veel vrijwilligers van de kindertuinen het idee dat we onze verantwoordelijkheid willen nemen binnen de omgang met de natuur. Voorheen kwam dit vooral tot uiting door bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Maar ecologisch tuinieren gaat veel verder. Het gaat er ook om hoe je met de bodem omgaat en om wat voor zaadjes je in de grond stopt. Het alleen maar 'nemen' van de aarde, in de vorm van telen en oogsten, leidt tot uitputting van de bodem. Door 'kringlooptuinieren' kan je dit proces uiteindelijk tegengaan. De vrijwilligers van de kindertuin willen verantwoord bodemgebruik in de praktijk gaan toepassen. Dit betekent dat we doorgaan met kinderen spelenderwijs leren hoe je in je eigen tuintje planten laat groeien en bloeien, maar je vertelt kinderen wel het hele verhaal van de kringloop van de natuur. Je haalt iets uit de grond, maar geeft de aarde ook wat terug. We willen tenslotte nog heel lang met elkaar van de aarde genieten!"

Steentje bijdragen
In deze samenleving waarin problemen met klimaat, natuur en milieu zich opstapelen zien vrijwilligers van de kindertuin het als hun taak om kinderen te leren hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. "Je ziet dat dit echt wat met ze doet. Kinderen zijn bijzonder bewust en willen goed voor onze planeet zorgen. Het plezier en de liefde waarmee ze omgaan met moeder aarde is ongelooflijk inspirerend. Lotte (10) en Amber (10), die ook aanwezig waren bij de Santa Run, zijn goede voorbeelden. Zij tuinieren al jaren bij ons en hebben van alles ontdekt. Het is een cadeautje om met ze te mogen werken."

Nog één wens
Esther is gelukkig met wat Kindertuinen Delft tot nu toe allemaal heeft kunnen doen, maar heeft nog één wens. "Je ziet nu dat veel kinderen bij ons komen, waarvan de ouders ook al op een bewuste manier leven. Wat ik hoop is dat wij uiteindelijk ook een manier vinden om kinderen te bereiken die daar in hun directe omgeving niet veel mee te maken krijgen. Die kinderen kunnen wij veel moois bijbrengen, dus dat zie ik als een doel voor het komende jaar!"