<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Petje af voor deze medewerker van Exact die bikkelt bij Kindertuin De Goudsbloem (Foto: Lonny Sonnenberg)
Petje af voor deze medewerker van Exact die bikkelt bij Kindertuin De Goudsbloem (Foto: Lonny Sonnenberg) (Foto: lotty sonnenberg)

Tweede lading mest voor Kindertuin Goudsbloem

DELFT - Deze week bracht boer Jan Duijndam van Hoeve Biesland de tweede voorraad biologisch dynamische mest om Kindertuin De Goudsbloem mee te bemesten.

Uitbaatster Esther Bakboord kreeg weer hulp van medewerkers van Exact Software. IJssalon Luciano had, om tussendoor op krachten te komen, gezorgd voor heerlijke verse oliebollen. Na een dag hard werken was de hele tuin ecologisch verantwoord bemest.
"Het is alweer twee jaar geleden dat in zwembad Kerkpolder gesponsorde meters werden gezwommen voor poep. Mest voor de Kindertuinen. We hebben toen zoveel meters bij elkaar gezwommen dat boer Duijndam van Hoeve Biesland ons beloonde met twee jaar biologisch dynamische mest voor onze Kindertuin. Het effect was afgelopen seizoen merkbaar. Alles groeide en bloeide beduidend beter dan eerder. Het weer en de liefde waarmee je met de natuur en de tuin omgaat heeft veel effect, maar deze superpoep dus ook!"

Stront aan de knikker
"Afgelopen donderdag hadden we voor de tweede keer 'stront aan de knikker' . Ik zeg dat misschien niet echt charmant maar dat komt ook door de vibe van deze hele dag. Het was een fantastische, mooie, hilarische topdag. Toen we om 07.45 uur op de tuin kwamen, was boer Duijndam al geweest met zijn eerste enorme lading mest en de tweede volgde al snel. Het internationale, twintig man sterke team van Exact, waaronder dit jaar maar één dame, die haar mannetje meer dan stond, bracht enorm veel humor mee! Rond achten arriveerden de eersten. We zagen meteen bekende gezichten van vorig jaar. Deze 'die hards' wisten wat hun te wachten stond. De ervaring van vorig jaar hadden ze duidelijk goed op hun harde schijf opgeslagen en geïmplementeerd. Kaplaarzen, handschoenen, mutsen, thermokleding en overalls kwamen uit nette tassen. Nieuwe medewerkers waren naar ons idee duidelijk niet geüpdate over onze P-versie. Zoals velen vorig jaar, stonden zij nu op sneakertjes casual chic tot hun enkels in de biologisch dynamische mest. Dit droeg enorm bij aan de 'feestvreugde' van 'team die hard'. Eén van de prille poepscheppers zette kordaat zijn eerste schep in de hoop. Hij liet zich niet kennen. De rook en geur kwam vrij, zijn ontbijt ook.. Maar hij liet meteen daarna weten: 'Dit komt goed, ik ga ervoor!' En dat deed hij."

Voldoening
" Na afloop rond de vuurkorf, bijkomen en nagenieten van een dag gevuld met voldoening. Els Gootjes (Kindertuin De Sleutelbloem) zorgde dat het Exact-team bij ons kwamen vrijwilligen. De Zonnebloem bracht extra kruiwagens, scheppen en rieken. We kunnen echter nog steeds vrijwilligers gebruiken, kijk op de site en kom gezellig kennismaken!"
De Goudsbloem maakte dit najaar een start met ecologisch tuinieren. Bij een deel van de Goudsbloem blijft de bodem bedekt met groenten en bloemen, om het bodemleven te beschermen tegen slagregen en hagel en om vruchtbare grond te verkrijgen. Als de bodem gezond is, houdt het vocht vast en zijn er wormen en allerlei kleine diertjes die niet met het oog zichtbaar zijn. Ook zullen insecten heerlijk overwinteren in het groen dat blijft liggen. De Goudsbloem kreeg advies via de Vereniging Ecologische Tuinieren (VELT). Annelies Ras, lid van VELT en vrijwilliger van de Goudsbloem, maakte zich hard om andere vrijwilligers te krijgen voor ecotuinieren. Ze is blij dat een begin is gemaakt. "De superkwaliteit mest van Hoeve Biesland zal zeker vruchten afwerpen."

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>