e Van Marken oliebol is een samenwerkingsproject van Stichting Museum van Marken, Molen de Roos en Bakkerij Van Roon. (Foto: PR)
e Van Marken oliebol is een samenwerkingsproject van Stichting Museum van Marken, Molen de Roos en Bakkerij Van Roon. (Foto: PR)

"De meest Delftse oliebol die je kunt bedenken"

Algemeen

DELFT - Vanaf half december is hij verkrijgbaar: de Van Marken oliebol. "De meest Delftse oliebol die je kunt bedenken", aldus Jack van Roon van Bakker Van Roon aan de van Bossestraat 47A .

De oudere Delvenaren herinneren zich het nog wel: in december stuurde moeder je met een paar centen naar de Gistfabriek. Bij de portier van de hoofdingang kon je dan een blokje Delftse koningsgist halen, om oliebollen te bakken. "Die oude tijden gaan herleven", vertelt Jack van Roon. "Komende 15 december is het opnieuw mogelijk om tijdens het wintermalen bij de molen een blokje gist te halen. Tevens is er vanaf 15 december een thuisbakpakket samengesteld en verkrijgbaar bij de molen en bij Bakker van Roon."

Van Marken
Zelf hoeft Van Roon dat die dag niet te doen: "Ik krijg binnenkort een kleine 1200 blokjes aangeleverd." Daarmee gaan Jack van Roon en zijn mensen de Van Marken oliebol maken. De Van Marken oliebol is een samenwerkingsproject van drie Delftse partijen: Stichting Museum van Marken, Molen de Roos en Bakkerij Van Roon. Een op en top Delfts product dus. "We maken de Van Marken oliebol met bloem van Molen de Roos", legt Jack uit. "Die heeft echt een andere 'bite' dan de gangbare bloem die ik gebruik. En inderdaad, het grote geheim zit 'm in de ouderwetse Delftse koningsgist, die hier al sinds 150 jaar gemaakt wordt en die zoveel Delftenaren nog kennen." Vanaf 15 december is de Van Marken oliebol bij Bakker van Roon te verkrijgen.

Lekkerste gevulde speculaas
Jack van Roon heeft plezier in het maken van dit soort bijzondere producten, juist voor de feestdagen. "Je probeert toch steeds weer iets nieuws." Dat geldt ook voor producten die hij sinds jaar en dag maakt, zoals stollen, kransen en staven. "Ieder jaar is de grondstof toch net even anders en moet je spelen met de ingrediënten om zo het lekkerste resultaat te krijgen." Dat hem dat goed lukt bewijst het feit dat het gevulde speculaas van Bakker van Roon is uitgeroepen tot de lekkerste van Zuid-Holland. "En op tweetiende punt na waren we de lekkerste van Nederland geweest." Ook hier is vakmanschap, eigen receptuur en ambachtelijke bereiding het geheim.

December is natuurlijk bij uitstek de maand om te genieten van al die heerlijkheden. Dat wil iedereen toch? Vandaar dat Jack iedereen aanraadt om vooraf te bestellen: "De bestellijsten zijn bij ons in de winkel te verkrijgen. Dan weet je zeker dat je met de feestdagen al het lekkers van Bakker van Roon op tafel hebt!"