Ildiko Wooning en Nan Deardorff-McClain  voor een prachtig stuk mozaïek  (Foto: E. Brouwer)
Ildiko Wooning en Nan Deardorff-McClain voor een prachtig stuk mozaïek (Foto: E. Brouwer) Foto: e.brouwer

De Keramieken Kaart van Delft – Ildiko Wooning: 'Domweg gelukkig in het Tanthof'

Algemeen

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft, een groots project voor en door Delftenaren? Elke week publiceren we een interview met één van de betrokkenen. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke Delftse project te laten 'shinen'.

Door Oriana van der Sande

Aflevering 10: Ildiko Wooning

Ildiko, waar droomde jij vroeger als jong meisje van?
"Ik groeide op in Hongarije en ik droomde altijd al van andere landen. Van reizen, de wereld zien, talen leren en nieuwe mensen ontmoeten. Als jong meisje wilde ik al de verschillende perspectieven van hetzelfde verhaal horen. Daarom ben ik toen ik klaar was met school als au pair naar Engeland vertrokken. Ik wilde mijn Engels verbeteren en ik zocht online hulp. Internet was toen echt heel anders dan nu, het stond nog in de kinderschoenen. Ik kreeg online contact met een jongen die mij ging helpen met mijn Engels. Hij bleek
Nederlander te zijn. Dat was grappig! Wij werden goede vrienden en bleven online met elkaar chatten. Nadat we elkaar ook in het echt ontmoet hadden - twee jaar later - sloeg de vonk over. En zo belandde ik enkele jaren later in Nederland, de liefde achterna."

Hoe ben in Delft Tanthof terecht gekomen?
"De eerste paar maanden woonden wij samen in Bleiswijk. Maar al gauw gingen we kijken in Delft. Ik werd verliefd op dit stadje. Zo mooi en zo gezellig. Een kleine stad, maar toch voorzien van alles waar je behoefte aan hebt, cultuur snuiven, uit eten, markt, geen hordes
toeristen. Wij hebben bewust gekozen voor Tanthof. Het is hier zo groen en zo rustig en toch dichtbij alles. In Tanthof wonen voelt als een dorp, toch is het een stad. Iedereen kent en groet elkaar. Er wonen hier veel jonge gezinnen die verbinding met elkaar zoeken, daar gingen we voor. Wij hebben veel nieuwe vriendschappen gemaakt hier, onze dochters ook, het is hier heerlijk wonen."

Wat bracht je bij de Keramieken Kaart van Delft?
"Ik kende projectleidster Nan Deardorff-McClain van onze vroegere samenwerking. Toen Delft MaMa 10 jaar bestond heeft zij het mozaïek bij het speeltuintje op het Achterom gemaakt. Ik deed toen onder meer de fondsenwerving. Het was erg leuk en inspirerend om met haar samen te werken. Toen ze met dit project aankwam, voelde ik dat enthousiasme weer. Wat zo mooi is aan de Keramieken Kaart, is dat het om de gemeenschap gaat. Samenwerken, samendoen. Je raakt mensen, letterlijk en figuurlijk. Je komt elkaar tegen, je leert elkaar beter kennen, je creëert samen en samen maak je deel uit een groter geheel. Dat doen we allemaal al, maar dat beseffen ons niet altijd. Bewust worden van al die onzichtbare draadjes die je met elkaar verbinden, dat is zo bijzonder."

Je vertelde in het begin dat je graag verschillende perspectieven opzoekt. Geldt dat ook voor de Keramieken Kaart?
"Ik hou van kaarten. Oude kaarten laten je zien hoe het verleden eruitzag en wat er veranderd is. Dat verleden beïnvloedt nog altijd het heden. Als de Keramieken Kaart straks hangt, dan heb je zoveel om naar te kijken. Alle huisjes en herkenbare gebouwen van keramiek, de bekende straten van de binnenstad. Maar ook de realisatie dat Tanthof vroeger ver buiten de stad lag. Dat is ook perspectief!"