Vanaf 15 november gaat de TEC Factory dus van start op Schieweg 25 voor een periode van 10 jaar met mogelijke verlenging
Vanaf 15 november gaat de TEC Factory dus van start op Schieweg 25 voor een periode van 10 jaar met mogelijke verlenging

TEC Factory komt niet in de Schiehallen, wel op Schieoevers

Algemeen

Delft - Komende week gaat de TEC Factory landen op de Schieoevers, niet in de beoogde Schiehallen maar aan de Schieweg 25, op het zuidelijk gedeelte van het industrieterrein aan de Schie.

In de afgelopen vijf maanden hebben de bedenkers en ontwikkelaars van The TEC Factory (TTF) overlegd en gepuzzeld met het projectteam van Kondor Wessels Vastgoed en Amvest over het gezamenlijk ontwikkelen van een deel van de Schiehallen 5.000 m2 (voormalige Koninklijke Kabelfabriek Delft) ten behoeve van huisvesting van TTF. Kort voor de bouwvakvakantie vond inspectie van de hallen plaats om een kostenraming te maken van de noodzakelijke en gewenste aanpassingen aan infrastructuur en verbetering van de bouwschil voor de realisatie van TTF. Uit de inspectie bleek dat de kosten daarvoor hoog zouden oplopen. Met de woorden van het projectteam: "Dat zouden we dan gezamenlijk moeten opbrengen. Met de totale inrichting erbij zou de benodigde investering zeker de € 5 miljoen zou benaderen."

Geen ander format
"Gezien het format, waarin ook opgenomen studententeams en vroege maak-startups, is het met een dergelijke investering een onmogelijke opgave om tot een sluitend businessmodel te komen", aldus mede-initiatiefnemer Peter de Vreede. "Een grote teleurstelling voor alle partijen omdat deze locatie ideaal leek als locatie voor TTF: dichtbij de TU en de toekomstig geprojecteerde Gelatinebrug en interessant qua industriële uitstraling. Maar met de wetenschap dat er dagelijks minimaal 200-300 personen gebruik zullen maken van TTF en dat daarvoor minimale eisen gesteld moeten worden aan de kwaliteit van de ruimte, veiligheid en conditionering (verwarming en koeling) is de investering voor een relatief korte periode van minder dan de verwachte 10 jaar te hoog." Aanpassen van het format is ook geen optie maar voorwaarde voor succes en economische haalbaarheid. Het uiteindelijke beslispunt betreft de zekerheid van continuïteit en de daarvoor noodzakelijke garanties naar toekomstige bestemming en betaalbare nieuwbouw.Het projectteam Kondor/Amvest was hierop duidelijk: "het is nog te vroeg om deze vraag te beantwoorden dus is het antwoord nee."

Alternatief
"Stichting The TEC Factory heeft als gevolg van deze ontwikkelingen op 30 oktober laten weten dat we onder de huidige condities niet kunnen doorgaan in een gezamenlijk project met Kondor/Amvest in de Schiehallen en uit moeten wijken naar een alternatief", aldus De Vreede. Wel wil het bestuur van de stichting in contact blijven met de ontwikkelaars om na te gaan of er in de komende jaren een mogelijkheid bestaat om een TTF 2.0 te realiseren in het ontwikkelingsgebied Kabeldistrict.

Andere locatie
Vanaf 15 november gaat de TEC Factory dus van start op Schieweg 25 voor een periode van 10 jaar met mogelijke verlenging. In het komend twee maanden gaat een Delta Innovation Team (DIT) aan de slag met een innovatief en circulair ontwerp voor de inrichting van de ruimte.