Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het blijft toch een beetje wennen dat het Legermuseum niet meer in Delft zit. Het Legermuseum en het Militaire Luchtvaartmuseum vormen vanaf 2014 het nieuwe nationaal militair museum.

De collecties van beide musea zijn te bezichtigen op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Op deze grote locatie is een innovatief, publieksgericht en (inter-)actief museum gerealiseerd met als speerpunten educatie en jeugd. Het grote buitenterrein dat het museum omringt, biedt ruimte voor evenementen en het rijden met tanks. Daar staan er sinds de laatste bezuinigingen op Defensie hier en daar nog wel een paar. In Duitsland bijvoorbeeld. De voormalige huisvesting van het museum in Delft, waarvan de ingang aan de Korte Geer ligt, is oorspronkelijk een wapenmagazijn van de Staten van Holland en West-Friesland. Het oudste deel dateert uit 1601, met uitbreidingen in 1660 en 1691.

Na 1802 werd het complex ten behoeve van het Ministerie van Oorlog uitgebreid met onder andere het Oost-Indisch pakhuis. Delft was voor het gewest in de zeventiende eeuw een prima vestigingsplaats voor een centraal wapenmagazijn: het lag ver achter de linies en had goede (water)verbindingen. Op de plek waar ooit de stadstimmerwerf was gevestigd, tussen de Oude Delft en de Geer, werd een groot magazijn gebouwd waarin wapens, munitie en geschut konden worden opgeslagen. In 1660 werd het magazijn uitgebreid met een wachthuis en een smederij; een tweede uitbreiding volgde in 1691 waarbij door de sloop van een flink aantal huizen nog eens flink wat magazijnruimte werd gecreëerd. De VOC bracht Delft naast de kennismaking met oosterse producten ook economische welvaart: er werd handel gedreven, er werden schepen gebouwd en er werden bemanningen gevraagd voor de verre reizen die de VOC-schepen maakten.

Aan de Oude Delft, naast het Armamentarium, staat het Oost-Indisch Huis waar Delftse aandeelhouders vergaderden, zeelieden konden aanmonsteren en de administratie werd bijgehouden. Aan het eind van de negentiende eeuw kreeg het Armamentarium een andere functie: nog steeds opslag van oorlogsmateriaal, maar nu 'ter leering ende vermaeck'. Het nieuwe militaire museum in Soesterberg is al enige tijd in gebruik. Mooi voor Soesterberg, jammer voor Delft…

Afbeelding