Portret van Willem Reyersz. De Langue en Daniël Fransz. Van der Brugge   1648 | Jacob Willemsz. Delff II.
Portret van Willem Reyersz. De Langue en Daniël Fransz. Van der Brugge 1648 | Jacob Willemsz. Delff II.

Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt

Algemeen

Een Delfts schuttersstuk dat al eeuwenlang uit beeld was verdwenen, is terecht. Vanaf 26 augustus is het te bewonderen in de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt, in Museum Prinsenhof Delft. Maar waar is het al die tijd geweest? En hoe belandde het uiteindelijk op een boedelveiling in Parijs? Een reconstructie van de afgelegde reis…

1648: Voor een vriend
Jacob Delff II schildert het dubbelportret in opdracht van notaris Willem de Langue, die rechts op het schilderij staat afgebeeld, naast zijn buurman en vriend herbergier Daniel van der Brugge. In een betalingsbevestiging voor de notaris staat dat het is gemaakt voor de schuttersdoelen en dat Willem de Langue het zelf heeft betaald.

1654: Onder vuur..
Bij de kruithuisontploffing raakt het gebouw van de schuttersdoelen zwaar beschadigd. Ook de schilderijen lopen ernstige schade op. Het Delftse stadsbestuur richt nieuwe schuttersdoelen in op een andere locatie. De beschadigde schilderijen krijgen hier een nieuw onderkomen.

1692: Een speciaal plekje
Het laatst levende kind van notaris De Langue overlijdt in 1691. In haar nalatenschap wordt '…het portret van Willem de Langue gedaan door Jacob Delff…' genoemd. Het hing in de beste kamer van het huis.

1795: Jacob van der Lely
In 1795 wordt het schilderij genoemd in de inventaris van Mr. Jacob van der Lely, een achterkleinzoon van Willem de Langue.

1885 Eenmaal andermaal..  
In 1885 overlijdt de laatste nazaat van Willem de Langue. Vermoedelijk is het schilderij hierna geveild.

1928 en 1939: Overseas
Het schilderij wordt te koop aangeboden op een veiling van Christie's in Londen.

1939: Terug naar Delft?
De Londense kunsthandelaar Norbert Fishman biedt het stuk aan de stad Delft  te koop aan. Het aanbod wordt afgewezen.

1966: For sale
Het schuttersstuk wordt opnieuw te koop aangeboden op een veiling, zo blijkt uit data op de achterkant van de oude lijst.

1972: Als een god in Frankrijk..
Het schuttersstuk is eigendom van beurshandelaar Gustave Leven. Uit dat jaar is er een foto waarop het schuttersstuk te zien is in zijn villa in Frankrijk.

2015: Tip van de dag
Het schilderij wordt in oktober geveild bij Sotheby's in Parijs en gekocht door Museum Prinsenhof Delft, na een tip van journalist en kunsthistoricus Erik Spaans.

2016: Opgeknapt en te zien!
Het schuttersstuk mag naar Nederland en wordt gerestaureerd in het atelier van Johanneke Verhave in Rotterdam. In augustus wordt het toegevoegd aan de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt
26 augustus 2016 – 29 januari 2017
Museum Prinsenhof Delft