De dames Voskuil waren nog vol van hun bezoek aan de koningin.
De dames Voskuil waren nog vol van hun bezoek aan de koningin.

Delft 20 jaar geleden

vaste rubrieken

Delft – Twintig jaar geleden zag de wereld er anders uit. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden. Deze week de editie van 1 februari 1998.

Delft op Zondag opende op 1 februari 1998 met het relaas van Babs en Vera Voskuil. De twee Delftse zussen van kapsalon Voskuil waren de geëerde gasten van niemand minder dan koningin Beatrix die toen haar zestigste verjaardag vierde in het concertgebouw in Amsterdam. "Er gaat wel wat door je heen. Zoiets maken niet veel mensen mee", vonden zij allebei. "Personeel in officiële tenues, beveiligingsmensen en ministers om je heen, we voelden os helemaal op ons gemak." De twee kapsters hadden hun uitnodiging te danken aan het feit dat Kapsalon Voskuil Hofleverancier is.
In een ingezonden brief uitte een lezer kritiek op het aangekondigde 'Blauwe Hart' van Delft, en dan vooral het feit dat dit kunstwerk door een niet-Delftenaar was ontworpen. "Iedere kleuter kan met klei, hout of karton een hart maken, maar voor dit futuristische object bleek 'Delft Kennisstad' de kennis toch niet zelf in huis te hebben zodat met de staart tussen de poten moest worden uitgeweken naar kunstzinnig vernuft van het Veluws platteland."
In de rubriek 'Zoekplaatje' zocht de redactie naar een Delftenaar met de bijnaam 'Nappie'.
"De donderdagmarkt moet op de schop", vond de gemeente indertijd. Volgens de afdeling Economische zaken was dat vooral te wijten aan het feit dat 'we steeds meer dezelfde producten op de donderdagmarkt zien. Toch was de gemeente er van overtuigd dat de donderdagmarkt 'nog alle toekomst heeft'.
In de rubriek 'Een ontmoeting met' stond Joost Verhoeff, die tot enige jaren ervoor vereenzelvigd werd met Kobus Kuch aan de Beestenmarkt, en die in die tijd met zijn vrouw Ushi de uitspanning 'Knus' in de Delftse Hout exploiteerde. In het interview onthulde hij niet alleen het verhaal achter de naam 'Kobus Kuch, maar lichtte hij ook een tipje van de sluier over de beroemde appeltaart op...
In muziekcafé De Paap werd op 1 februari de nieuwste cd van de Voorburgse groep 'Steamy Windows gepresenteerd. In de Molshoop kon je een Fimocursus doen en in het kader van 'zoveel verandert er niet' werd in Buurthuis Het Voorhof een informatieavond belegd over de vraag 'Hoe werkt de gemeente?' Een reis naar Isla Margarita boekte je indertijd vanaf 999 gulden. Een grof volkorenbrood (gesneden) kostte 1 gulden 79. Voor een pond witlof betaalde je 98 gulden centen en een kilo 'mooie magere riblappen' kostte 8,95.