De karakteristieke en 100 meter lange schoorsteen aan de Schieweg 49 is vanaf vele plekken in de stad te zien. (foto: Jesper Neeleman)
De karakteristieke en 100 meter lange schoorsteen aan de Schieweg 49 is vanaf vele plekken in de stad te zien. (foto: Jesper Neeleman)

Waarom is Delftse energiecentrale in Bulgaarse handen?

Algemeen

DELFT – De 100 meter lange schoorsteen van een energiecentrale aan de Schieweg is vanuit bijna de hele stad te zien. Wat gaat er onder die lange schoorsteen schuil? Die vraag blijkt niet makkelijk te beantwoorden.

Door: Jesper Neeleman

En om latere teleurstelling te voorkomen: De vraag in de kopregel kregen we niet beantwoord.
De geschiedenis van de schoorsteen begint in 1974. Dan wordt begonnen aan de bouw van een energiecentrale aan de Schieweg 49. Daarbij komt dus een schoorsteen. Een niet bepaald kinderachtige. Het object is 100 meter lang en is daarmee, na de Nieuwe Kerk, het hoogste bouwwerk van Delft. Onder de schoorsteen, waarin zich een lift bevindt, zit zich een centrale met vier gasturbines die elk rond de 23 MW vermogen leveren. Die werd vroeger door voormalig eigenaar EON aangezet zodra extra capaciteit nodig was. Dus op momenten dat we in Delft massaal elektriciteit nodig hadden, kwamen ze op de Schieweg 49 in actie. Op die piekmomenten was de gascentrale van groot nut. Tot 2013.

Wat gebeurde daarna? Sindsdien is de centrale niet meer in gebruik. EON heeft de gasstraten, de leidingen dus, verwijderd. Daardoor kan de centrale niet meer worden gebruikt en is deze ook niet meer zomaar in gebruik te nemen, laat Omgevingsdienst Haaglanden weten. In hetzelfde jaar, 2013, heeft EON de centrale verkocht aan het Bulgaarse bedrijf Energy Market.

Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd weten 'de gasturbines op deze locatie te willen bewaren'. Waarom? Dat is de gemeente niet bekend.

Dus stelden we die vraag aan de Nederlandse vertegenwoordiger van dit Bulgaarse bedrijf, dat sinds 2005 elektriciteit verhandeld op internationale markten. 'De belangrijkste activiteiten van het bedrijf omvatten de import en export van elektriciteit op internationale markten via verschillende platforms en energiebeurzen die werken volgens het principe van bilaterale handel. Het bedrijf handelt basis- en piekenergie op basis van dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse contracten', lezen we op de website van Energy Market.

De vriendelijke Bulgaarse vertegenwoordiger in Nederland laat ons vorig maand weten onze vragen graag te beantwoorden, maar dit niet te kunnen doen zonder dit te bespreken met het senior manager in Sofia, in Bulgarije, omdat hij geen bedrijfsinformatie mag geven zonder hun goedkeuring. Maar ondanks meerdere pogingen van ons en de Bulgaar in Nederlandse dienst kwam vanuit Sofia geen reactie. De 'Delft on Sunday' heeft 2200 kilometer verderop minder prioriteit.
Dus blijft het stil. En komen we niet te weten waarom de energiecentrale in Bulgaarse handen is en wat het bedrijf ermee van plan in. Ook op het terrein aan de Schieweg is het stil. Het is omgeven door een flink hekwerk en prikkeldraad, met daarachter een flinke bosschage. Op het hek hangen nog bordjes dat we bij nood EON moeten bellen. Dat doen we, in de moed der wanhoop, maar ook bij EON komen we niet verder dan onbeantwoorde telefoontjes en mailtjes. Wellicht zien we vanzelf een keer witte rook.