Afbeelding

Delftse samenwerking tussen Royal Delft en Café de Oude Jan

Algemeen

Delftse bedrijven Royal Delft en Café de Oude Jan hebben de handen ineen geslagen en zijn een unieke samenwerking aangegaan. De ambachtslieden van de laatst overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw, hebben de bakfiets van het bekende café omgetoverd tot een Delftsblauw kunstwerk.

Om het straatbeeld te verfraaien hebben de heren van de Oude Jan de afvalcontainer die op het plein stond verwijderd. Het afval wordt nu in de afgesloten Delftsblauwe bakfiets verzameld en dagelijks rijden zij met deze fraaie creatie naar de ondergrondse container om de hoek. De 'Delft Blue Bike' is niet alleen een prachtig kunstwerk geworden, het is ook een praktisch object geworden. Het Delftse bedrijf Full Cycle heeft de fiets weer in elkaar gezet en opgeknapt. Het rijwiel heeft sinds een week zijn nieuwe jasje en is inmiddels al door honderden toeristen op de foto gezet. "Dit wordt de bekendste fiets van Delft", roept de trotse directeur Henk Schouten van Royal Delft. Benieuwd naar deze nieuwe Delftse creatie? Kom langs bij de Oude Jan en aanschouw zelf de fraaie bakfiets.
Al tijden wilden Thijs van de Donk en Jon Cornelese van Café de Oude Jan de afvalcontainer die op het plein stond weg hebben. "Het ziet er niet uit en in de zomer gaat het nog stinken ook", zegt Thijs. "We waren al een tijdje aan het zoeken naar een andere oplossing en toen stuitten we op een oude bakfiets uit de jaren zeventig. In die tijd werd deze door SITA gebruikt om de TU-wijk schoon te houden. Het was dus een oude afval-fiets", vult Jon aan. Het was een oude fiets met een donkergroene bak erop, die wel een opknapbeurt kon gebruiken. De heren van het café namen contact op met Henk Schouten, de directeur van Royal Delft. Dit was het begin van een échte Delftse samenwerking.
De ambachtslieden van Royal Delft hebben flink hun best gedaan om de bakfiets te verfraaien met allerlei ornamenten en Delftse versieringen. Uiteraard in het bekende Delftsblauw. Zo pronkt de Oude Kerk op de voorkant van de fiets. Een bekend gezicht voor de heren van Café de Oude Jan, waar het café naast de Oude Kerk is gevestigd. Verder is de fiets aangekleed met stoere houten panelen, waar de naam van het café op pronkt. "Ook wij moeten met de tijd mee", zegt Van de Donk. "Instagram is bijna niet meer weg te denken uit deze tijd, dus we hebben ook hashtags erop gezet. Van het café en van de fiets. #OudeJan en #DelftBlueBike. Ik ben erg benieuwd hoe vaak die op insta wordt gezet."
De directeur van Royal Delft met een glimlach op zijn gezicht: "Dit wordt de bekendste fiets van Delft! En wie weet wel de bekendste fiets van Nederland."
Benieuwd naar deze nieuwe Delftse creatie? Kom langs bij de Oude Jan en aanschouw zelf deze fraaie eyecatcher. De Delft Blue Bike staat standaard geparkeerd op het plein voor Café de Oude Jan.

Café de Oude Jan
Café de Oude Jan is gelegen op het oudste pleintje van Delft, vlak naast de Oude Kerk die in de volksmond ook wel de 'Oude Jan' wordt genoemd. Het is een klein, gezellig café dat tot in de late uurtjes is geopend. U kunt op het grote en zonnige terras genieten van een heerlijke kop koffie met huisgemaakte appeltaart en iets bestellen van de uitgebreide lunchkaart. Verder is het een geschikte locatie voor een leuke borrel en ook kunt u komen genieten van live muziek bij de jaarlijks terugkerende evenementen. Het café is elke dag geopend vanaf 10.00 uur.

Royal Delft
Penselen raken met precisie wit aardewerk, terwijl ergens anders klei in handgemaakte mallen wordt gegoten. Het is hier, bij Royal Delft, dat ambachtslieden al bijna vierhonderd jaar het iconische Delftsblauw creëren. Royal Delft, opgericht in 1653, is de laatst overgebleven Delfts aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw die nog steeds Delftsblauw volgens eeuwenoude tradities maakt. Ontdek alles over de geschiedenis, het ambacht en de innovatie van dit koninklijke bedrijf tijdens een bezoek aan dit mooie bedrijf.