Wat ik zeggen wil

vaste rubrieken

Woningbouw (1)
DELFT - Hierbij wil ik reageren op de stukken in Delft op Zondag van 23 oktober over het nieuwe woningbeleid. De gemeente stelt dat er nu 13.000 huishoudens die zijn aangewezen op een sociale woning. Dat getal klopt niet voor de komende jaren. B en W houden geen rekening met de nog komende pensionering van veel ouderen. Een groot deel van hen zal het alleen met een AOW-uitkering moeten doen. En die zijn dan aangewezen zijn op een sociale huurwoning met een kale maandhuur tot 711 euro. Deze koers heeft niet alleen tot effect dat veel gepensioneerden straks de stad worden uitgedreven, maar ook dat veel ouderen van buiten Delft hier geen sociale huurwoning zullen vinden. Als de woonvisie door de gemeenteraad wordt vastgesteld, zullen ouderen met een laag inkomen die graag in Delft zouden willen komen wonen, worden geweerd. Ik begrijp heel goed wat B en W en de gemeenteraad beogen met de nieuwe koers. Bezuinigen op wonen van kwetsbare Delftenaren, zoals ouderen, en tegelijk geld binnenhalen door duurdere huizen te bouwen. Allemaal bedoeld om de tekorten op de gemeentelijke begroting - een tekort van 500 miljoen euro , dat door een boekhoudkundige truc in 100 jaar mag worden afgeschreven - zoveel mogelijk te dekken. Extra zuur is het ook dat een PvdA-wethouder de nieuwe koers voorstaat. In het interview met hoogleraar Boelhouwer stelt deze woonprofessor dat de nieuwe koers een politiek besluit is, en dat de gemeente Delft daarover eerlijk moet zijn. Helemaal mee eens. Hij zegt ook: 'Dan kunnen mensen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen daarover een oordeel uitspreken'. Niet mee eens. Ik vind dat er een correctief referendum moet worden gehouden, als de meerderheid van de gemeenteraad van Delft met de nieuwe koers heeft ingestemd. Ik hoop dat de oppositie in de raad dan voor dat referendum zal zorgen.

J. H. van Put, Delft

Woningbouw (2)
DELFT - Het roer gaat om in het Delftse woningbouwbeleid: de gemeente wil duurdere woningen neerzetten. Al jaren verbaas ik mij over de bouwpolitiek. Er zijn namelijk grotere woningen genoeg. Waarom niet beginnen met goedkope woningen voor ouderen? Die blijven nu in veel te grote eengezinswoningen zitten, omdat zij meer gaan betalen bij verhuizing naar een kleinere woning. Dan zou ik ook niet verhuizen. Met goedkope woningen voor ouderen krijg je doorstroming, en komen de eengezinswoningen vrij voor wie ze bedoeld zijn.

S. Jansen-Addink, Delft

Woningbouw (3)
DELFT - Kan de wethouder volkshuisvesting uitleggen waar Delftse schoolverlaters met MBO-opleiding of lager nog woonruimte kunnen vinden, nu er vooral gezorgd gaat worden voor woonruimte voor mensen met een inkomen van meer dan 34.000 euro, zoals beschreven in de Delft op Zondag van 30 oktober? Er komen nu al amper sociale woningen vrij en een deel daarvan wordt dan ook nog afgestoten omdat de gemeente wil dat het deel sociale woningen minder wordt. En dan zegt de wethouder wel: 'Woningzoekenden uit andere gemeenten zullen minder kans gaan maken op een goedkoop huurhuis in Delft', maar hoe gaat hij dat doen? In het woningverdeelsysteem van Haaglanden is je woonplaats namelijk geen toewijscriterium: iedereen in Haaglanden heeft dezelfde kans op alle sociale huurwoningen die beschikbaar komen. En ik lees nergens dat de wethouder dit verdeelsysteem op zijn kop wil zetten. De wethouder zegt op te willen komen 'voor de belangen van mijn stad', maar hij had natuurlijk moeten zeggen dat hij wil opkomen voor de belangen van de inwoners van Delft, maar van die inwoners laat hij een grote deel in de kou staan.

Ernst Neher, Delft