Afbeelding

Wonen - in een mindmap

Algemeen

DELFT - In de Woonvisie 2016-2023 legt de gemeente uit hoe ze de Delftse woningmarkt in balans wil krijgen. Reden voor Hans Buskes om de Delftse woningmarkt te mindmappen, waarbij hij iets schokkend ontdekte, naast nóg een lopende woonvisie.

-De Woonvisie 2016-2023 en...?
"De Woonvisie 2008-2020. Die zou nog ruim drie jaar mee moeten. De kijk op wonen vanuit deze visie: te weinig sociale huurwoningen, er moeten er 3000 bij komen. Daar maakt de nieuwe kijk op wonen gehakt van: die stelt juist dat er te veel sociale woningen zijn, en dat de woningvoorraad onevenwichtig is opgebouwd."
-Dapper dat de gemeente durft terug te komen op een eerder uitgezette koers.
"Nou, dapper, mijn conclusie is meer: hou er rekening mee dat een woonvisie een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Hoe lang kan de nieuwe woonvisie meegaan? Tot 2023? Mijn visie is dat het niet zo slim is om zo lang vooruit te kijken in een markt die complex is. Waar wil het college over pakweg anderhalf jaar zelf staan met het Delftse woningaanbod, als het einde van dit college in zicht komt?"
-Goed, de Woonvisie 2016-tot-misschien-2023 dan. Hoe luidt die in een notendop?
"Die bevat een interessante woonanalyse. Wat opvalt, is dat mensen die werken in Delft, voor méér dan de helft niet in Delft wonen. Ook studeren er 5700 studenten die buiten Delft wonen. Om te werken en wonen in de stad, moeten er meer woningen in het midden- en topsegment bij - ook om afgestudeerde studenten aan de stad te binden. De meeste studenten, ruim 75 procent, vertrekken na hun afstuderen. Daarmee verdwijnt veel talent."
-Lijkt mij een duidelijk verhaal.
"Vind je? De vraag is of die mensen wel in Delft willen wonen als er passende woningen voor hen beschikbaar zijn. Het kan ook zijn dat Delft een leuke stad is om te werken en te studeren, maar niet zo'n aantrekkelijke woonstad is. Feit is dat Delft een vrije val heeft gemaakt op de ranking van aantrekkelijke steden. Delft is in een paar jaar tijd uit de top 10 van de aantrekkelijkste gemeenten geduikeld, staat nu op de 23ste plek en weet zich nu omringd door aantrekkelijkere steden als Den Haag, Rotterdam en Leiden."
Dus?
"Dus moet een kijk op wonen niet alleen gaan over wonen. Een kijk op wonen moet ook gaan over het voorzieningenaanbod - scholen, winkels, cultuur. Wonen in Delft okay, maar je moet er wel wat te eten, te drinken en te stappen bij hebben. Ja, Delft als woonstad moet beschikken over een passend woningaanbod. En vooral over heel veel redenen om te willen wonen in Delft. Ofwel: zorg er met marketing voor dat meer mensen die werken in Delft of die zijn afgestudeerd in Delft geen enkele reden kunnen bedenken om niet in Delft te willen wonen."

Hans Buskes maakte 5 jaar columns voor @Delft. Vanaf nu verschijnt zijn mindmapcolumn elke tweede week van de maand in de Delft op Zondag.