Steeds vaker 'sieren' borden van Delftse studentencorps de gevels. 'Een Poetin-achtige gedachte, van: Hier zitten wij. Maar het maakt het probleem wel duidelijk', zegt Floris le Conge Kleyn. (foto: Koos Bommelé)
Steeds vaker 'sieren' borden van Delftse studentencorps de gevels. 'Een Poetin-achtige gedachte, van: Hier zitten wij. Maar het maakt het probleem wel duidelijk', zegt Floris le Conge Kleyn. (foto: Koos Bommelé)

Delft wil 'verkamering' halt toeroepen

Algemeen

DELFT – Steeds meer woningen in Delft worden omgebouwd tot studentenhuizen. Er moet iets gebeuren, vinden stadsbestuur, politiek en inwoners. De kans is reëel dat ook Delft kiest voor een maximumpercentage studentenhuizen onder de woningen.

Delft is van alle universiteitssteden in het land de enige waar je 'gewoon' een huis kunt kopen en mag ombouwen tot studentenhuis. In andere steden gelden hiervoor al regels. Het Delftse gedoogbeleid is niet zonder gevolgen. Steeds meer Delftenaren hebben studenten als buren. Hun komst gaat niet zelden gepaard met toenemende overlast. Politiek Delft vroeg vorig jaar via een motie aan B en W om de 'verkamering' van Delft in beeld te brengen. En dat deed het.
Vorige week werd bekend hoe erg de situatie echt is. De verkamering nam in de periode 2012-2015 met maar liefst 29 procent toe. Inmiddels zijn 1200 'normale' Delftse woningen omgebouwd tot studentenhuis. Naast (geluids)overlast leidt dit volgens B en W in straten tot een verminderde leefbaarheid en worden grotere woningen aan de woningvoorraad onttrokken.

Het college komt nu met vier oplossingen (zie kader). "Sommige maatregelen zijn wel erg soft", reageert David van Dis (CDA), die de motie indiende. "Wij denken meer in de richting van een quotum. Per straat een maximumpercentage woningen waar studenten mogen wonen. Dan ben je helder." Dat is onder meer in Groningen al het geval. Hier mag 15 procent van de woningen in een straat verkamerd zijn.

Ook coalitiepartij VVD vindt zo'n maximumpercentage een goede oplossing. "En ik denk dat een meerderheid van de raad vindt dat het niet langer zo door kan gaan", zegt fractievoorzitter Bart Smals. "Delft is Delft niet zonder studenten. Maar het verschilt nogal of je naast een gezin woont, of naast zestien jongens van 21 jaar." Z'n fractiegenoot Ruud Lek vult aan dat 'balans' het kernwoord is. "In straten waar die balans is verstoord, moeten we hard op zoek naar manieren om hier iets aan te houden. We gaan deze maand met andere partijen bespreken wat het beste is voor Delft."

Als muziek in de oren
Dat het stadsbestuur iets aan de verkamering wil doen, moet bewonersverenigingen in de binnenstad als muziek in de oren klinken. Zij trekken al jaren aan de bel. Vanuit hun achterban horen ze steeds meer geluiden van Delftenaren die horendol worden van luidruchtige studenten. "Je treft het niet als je ingesloten tussen studenten woont, zoals sommige leden van ons", weet Floris le Conge Kleyn van Belangenvereniging Zuidpoort. "Het levert nogal eens spanningen op. Je wordt min of meer gedwongen je woning op te geven. Dit probleem dijt als een olievlek over de stad uit. Omdat er door het zwakke bestuur in Delft nooit paal en perk aan is gesteld." Van enkele Delftenaren is bekend dat zij, na jarenlange geluidsoverlast, de stad zijn ontvlucht.
"Het is bijzonder dat er in Delft tot op heden nog geen regulering is", zegt binnenstadbewoonster Ansje Jonquiere, voormalig-voorzitter van belangenvereniging Oude en Nieuwe Delft. Alle studentensteden hebben regels, behalve Delft, weet Jonquiere. "Zo'n maximumpercentage aan studentenwoningen zou het enige instrument zijn dat een rem kan zetten op de verkamering." Dat is nodig, vindt ze. "Individueel zijn de studenten vaak aardige jongens en meisjes. Je kunt leuk contact met ze hebben. Maar als ze 's nachts met elkaar bezig zijn, dan gaat hun gedrag nogal eens moeilijk samen met het leven van buren bij wie de wekker 's ochtends om 7 uur gaat. De studentenhuizen zijn kleine sociëteitjes. Het leidt soms tot drama's voor omwonenden. Naast de overlast wordt je woning ook minder aantrekkelijk en minder waard."

Hans van Bodegom van Belangenvereniging Binnenstad Noord wil dat de gemeente nu eens met echte maatregels komt. "Het probleem is dusdanig groot dat er iets aan moeten worden gedaan. Zeker voor een deel van de binnenstad zijn de grenzen nu wel overschreden." Sommige oplossingen van B en W kunnen hem wel bekoren. "Het invoeren van een omzettingsvergunning is een goed idee. Maar als ik een paar zinnen verderop lees dat andere gemeentes moeite hebben om dit te handhaven, dan krijg ik de indruk dat Delft hier toch niet zo op zit te wachten. Dat rijmt niet."

Daarbij komt dat rentes momenteel wel erg laag zijn. Menig vermogende studentenouder kocht zodoende al een woning in Delft, verbouwde het wat en liet zoon- of dochterlief er met enkele andere studenten wonen. Vraag hen iets aan huur meer dan je aan hypotheek kwijt bent en een goudmijntje is geboren. Van Daal Makelaardij is in dit gat in de markt gesprongen en heeft speciaal hiervoor de website www.koopeenstudentenhuis.nl gelanceerd. "Het zijn vooral ouders van studerende kinderen die hier via ons een woningen kopen", legt Jan-Paul van Daal uit. "Dat zien we in Delft al jaren gebeuren. Het is hier relatief eenvoudig." Geruchten dat buitenlandse investeerders in Delft flink hun slag slaan, kloppen volgens Van Daal niet. "We zien wel investeerders, maar dat is een relatief kleine groep."