Steef van der Kruit adviseert ‘veelzitters’ en hun zorgverleners bij de aanschaf van hun zitmeubilair.
Steef van der Kruit adviseert ‘veelzitters’ en hun zorgverleners bij de aanschaf van hun zitmeubilair.

'Zelfs fysiotherapeuten hebben soms geen idee van zitproblemen'

Algemeen

DELFT – We zitten bijna de hele dag, maar weten er nauwelijks iets vanaf. "Dat heeft soms vervelende gevolgen", weet Steef van der Kruit. Zijn bedrijf Zorgdrager biedt uitkomst.

Een gesprek met Van der Kruit verandert je kijk op zitten. Hij houdt zich er net als de andere zitspecialisten in het bedrijf dagelijks mee bezig - en ziet veel mis gaan. Dat is niet zonder gevolgen. Sta-op-problemen, pijnlijke schouders, billen of ellebogen, rugpijn, koude voeten, benauwdheid of oedeembenen: het wordt vaak veroorzaakt doordat je niet goed, of op het verkeerde zitmeubilair zit. Zorgdrager aan de Schieweg, tegenover de Makro, kan met beide aspecten helpen. Wie hier denkt een zorgwinkel binnen te stappen, vergist zich. De ruime showroom oogt als een gewone winkel waar fraaie relaxstoelen worden verkocht. Het gesprek met Van der Kruit gaat echter al snel over medische problematiek die verband houdt met zitmeubilair. "Klanten hebben vaak geen idee wat goed en slecht voor ze is en de meeste stoelenverkopers ook niet", vertelt hij. Dus wordt volgens hem door beide partijen doorgaans vooral nagedacht over het model, kleuren en stoffen en hoe dit combineert met de rest van het huis. Hoe het 'zit', is een ondergeschoven kindje. Ten onrechte, vindt hij. "Mensen beseffen niet wat een vervelende gevolgen de aanschaf van een 'foute stoel' kan hebben. Dat is ons een doorn in het oog. Zelfs bij zorgverleners als fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen staan zitproblemen nauwelijks op de kaart. Ouderen die vertellen hoe ze jarenlang wekelijks door de fysiotherapeut behandeld worden aan pijnlijke schouders, terwijl de armleggers van de stoel gewoon 10 centimeter te hoog zijn. Of wijkverpleegkundigen, die slechts een extra kussentje in de stoel van een cliënt leggen tegen de wonden die een foute stoel veroorzaakte. Symptoombestrijding. Het probleem wordt veroorzaakt door die stoel. Of medisch specialisten in het ziekenhuis, die pijnmedicatie voorschrijven, terwijl een goed geadviseerde stoel zoveel extra bijdraagt aan meer comfort. De goede niet te na gesproken, want er zijn ook zorgverleners die het wèl snappen, maar het merendeel heeft onvoldoende oog voor zitproblemen.
Niet zelden wordt de winkel van Zorgdrager in een wat laat stadium gevonden. En voorkomen is ook met zitproblemen beter dan genezen. "We willen hier daarom boven de deur nog eens een tekst laten plaatsen, met: 'Wie hier naar binnen gaat, komt nooit te vroeg maar steeds te laat'. Het is juist belangrijk om een goede stoel te hebben voordát problemen zich voordoen."
Niemand hoeft zich af te late schrikken door de kosten van een goede stoel. Zorgdrager beschikt over een magazijn en ruime werkplaats, waar tweedehands stoelen worden omgetoverd tot stoelen die weer als nieuw zijn. Meer weten? Kom langs of kijk op www.zorgdrager.com.