De drakentanden worden begin 2018 - vanaf deze foto bezien - zo'n tien tot vijftien meter naar links verplaatst.
De drakentanden worden begin 2018 - vanaf deze foto bezien - zo'n tien tot vijftien meter naar links verplaatst.

Oude Duitse tankversperring verhuist pas in 2018 naar nieuwe plek

Algemeen

DELFT – Wie de oude Duitse tankversperring uit Tweede Wereldoorlog nog op z'n originele plek wil bewonderen, kan dit nog tot en met begin 2018 doen. Daarna wordt dit stukje historie langs de Schie zo'n 10 tot 15 meter landinwaarts verplaatst.

Dat laat een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland desgevraagd weten. De kolossale stukken beton die de Duitsers in de jaren '40-'45 hier plaatsen om geallieerde voertuigen te weren, moeten wijken voor de verbreding van de Schie.
Daar was niet iedereen het mee eens. Onder meer amateurhistoricus en auteur Joop de Blij niet. Gevreesd werd dat de drakentanden in afvalcontainers zouden verdwijnen. Dat gaat niet gebeuren. Ze worden over anderhalf jaar verplaatst naar een nieuwe plek, zo'n 10 tot 15 meter verderop. De opstelling blijft hetzelfde. Op de nieuwe plek ligt nu nog een slootje, maar deze zal worden gedempt, onder meer om plek te maken voor het fietspad.

"Dit lijkt me de enige goede oplossing", reageert Joop de Blij. "Dan ligt de tankversperring tenminste op dezelfde lijn als nu." Latere generaties zullen niet beseffen dat dit stukje oorlogsgeschiedenis oorspronkelijk ergens anders lag, verwacht De Blij. "Ja, het zou natuurlijk het allermooist zijn als we hier helemaal vanaf blijven, want de oorspronkelijkheid wordt nu aangetast, maar in die tijd leven we."

In eerdere artikelen in Delft op Zondag over de tankversperring schreven we nog dat deze na de zomer van 2015 zou worden verplaatst. Dat is niet gebeurd. "Buiten personele wisselingen is er vertraging ontstaan door onvoorziene omstandigheden", laat de woordvoerster weten. "Buiten het project moet er watercompensatie worden gerealiseerd. De locatie is inmiddels bekend, maar dit kostte meer tijd dan voorzien."

Momenteel wordt het project voorbereid. Het ontwerp van de verbreding van de Schie wordt opgesteld. Vervolgens moet een ruimtelijke ordeningsprocedure worden doorlopen. Die is naar verwachting in het derde kwartaal van 2017 afgerond.
De Duitse tankversperring is één van de laatste tastbare herinneringen van het 'Neue Landfront', een linie die diende als gesloten achterdeur van de meer bekende Atlantikwall langs de kustlijn. Door zo'n tweede verdedigingslinie aan te leggen, wilden de Duitsers voorkomen dat ze in de kustprovincies door de geallieerden in de rug konden worden aangevallen. Betonnen blokkades op en langs wegen moesten voorkomen dat tanks hen bereikten.