Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Rotzakken
DELFT – Ik heb al jaren een paar uur in de week hulp in de huishouding. Deze man rijdt op z'n fiets door Delft, tot Den Hoorn aan toe, om mensen en in het bijzonder ouderen te helpen. Zijn fiets zet hij altijd goed op slot met een kettingslot. Veilig, zou je zeggen. Niet dus. Toen hij bij een adres in de Artemisstraat weg wilde gaan, bleek tot zijn ontsteltenis dat zijn fiets gestolen was. Het was zogezegd een vrij jong exemplaar. Maar al was het een oude fiets geweest, men moet met z'n poten van andermans spullen afblijven. De rotzakken, want dat zijn het, beseffen niet wat ze een hardwerkende man en natuurlijk zijn cliënten aandoen. Het zal misschien niet helpen, maar ik wilde dit toch even kwijt.

T.J. Hulsbos-vd Lee, Delft

Adviezen
DELFT – Het Hoogheemraadschap van Delfland gaf laatst een goed advies. Als we onze tuin verbouwen, moeten we proberen rekening te houden met regenwater. Delfland zou het fijn vinden als ik dit in een vijver of regentonnen ga opvangen. In hun paleis aan de Oude Delft hebben ze bovendien bedacht te adviseren dat ik in m'n tuin de verhouding '40 procent bestrating en 60 procent beplanting' moet aanhouden. Nu heb ik een tuin van 5 bij 2 meter. Hiervan wordt ongeveer drie vierkante meter ingenomen door een grijze, een groene en een blauwe afvalcontainer. Als het aan Delfland ligt, zet ik hier dus nog een regenton naast. Als het even kan ook een vijver. Van de resterende 6 meter zou ik er volgens de gewenste verhouding dus 6 vol met planten moeten zetten. Zijn er misschien bestuurders die me vanaf hun rode pluche kunnen uitleggen hoe ik dit kan doen zonder dagelijks door de aarde en beplanting te stappen? Zal ik dat apenkooiend over m'n kliko's en regentonnen doen? Of gelden deze verhoudingen adviezen alleen voor de inkomensgroep waar de bedenkers zelf toe behoren?

B. van der Tak, Delft

Goudmijntje
DELFT - De Gemeente Delft heeft dringend behoefte aan geld maar laat uitgelezen kansen op extra inkomsten aan zich voorbij gaan. Mooi voorbeeld zijn de borden aan de Buitenwatersloot, waarmee bromfietsen van een stukje fietspad geweerd worden. Reden is dat er - op dit smalle stukje - veel ongelukken gebeuren met brommers als veroorzakers. De gemiddelde brommerrijder rijdt hier zeer behoedzaam. Als je op een gemiddelde vrijdag-, zaterdag- of zondagavond rond etenstijd ditzelfde stukje bezoekt, zie je heel ander gedrag: Bezorgers met een blik op oneindig scheuren hier alsof hun leven er vanaf hangt. Zou de Gemeente Delft besluiten wekelijks één avond één controleur te stationeren langs dit fietspaadje, dan is een goudmijntje geboren. Aanhouden is niet nodig, de koffers achterop verraden al voor welke firma er 'op oneindig' gereden wordt. Gemeente, pak dit handiger aan: Verbied brommers op dit stukje fietspad te rijden 's avonds tussen 18.00 uur en 21.00 uur en plaats een camera zoals bij de bussluis even verderop. Van de opbrengsten kunt u een waterspeeltuin openhouden.

E.W.M. Jansen, Delft