Sanne Wolf uit Delft doet mee aan de verkiezing voor Miss Beauty Zuid-Holland. (foto: Ruud de Jong / RDJ-fotografie)
Sanne Wolf uit Delft doet mee aan de verkiezing voor Miss Beauty Zuid-Holland. (foto: Ruud de Jong / RDJ-fotografie)

Robin Janssen en Sanne Wolf: twee missen met verschillende missies

Algemeen

DELFT – Robin Janssen (16) uit Pijnacker en Sanne Wolf (19) uit Delft doen mee aan dezelfde miss-verkiezing, maar hebben beide een andere missie. Sanne wil dolgraag winnen, Robin vindt het vooral een mooie ervaring. Dat is niet het enige waarin ze verschillen…

Sanne doet mee aan de verkiezing voor Miss Beauty of Zuid-Holland, voor 20- tot en met 26-jarigen. "Ik had twee jaar geleden al eens aan een andere missverkiezing meegedaan", vertelt ze. "Dat was zó leuk. Ik vond het toen supergezellig met al die andere meiden die meededen. Het was geweldig te mogen stralen op het podium. Ik had het idee dat ik toen wel iets overwon." Dus dacht ze, toen deze verkiezing voorbijkwam, waarom niet nog een keer?
Voor Robin Janssen waren missverkiezingen onbekend terrein. "Maar ik zag het op Facebook voorbijkomen en dacht: Ik kan het proberen." Nu staat ze in de finales van de Miss Teen of Zuid-Holland, de laatste voorronde voor de landelijke eindstrijd in de categorie 15 tot en met 19 jaar. "Ik had, nadat ik me had aangemeld, überhaupt niet verwacht dat ik zou worden uitgekozen, maar ronde voor ronde kwam ik verder. Opeens stond ik in de finale van Zuid-Holland." Eén van de onderdelen om zover te komen was een ronde waarbij in bikini en op hakken over de catwalk moest worden gelopen. "Toen moest ik wel even een knop omschakelen", zegt Robin. "Heel apart. Ik had het idee dat ik daar met knikkende knieën liep, maar ze vonden het wel oké voor iemand die voor het eerst aan zoiets meedeed." Beide meiden zijn nu druk met zichzelf promoten. In beide categorieën mag Zuid-Holland één miss vertegenwoordigen. Wie dat wordt, wordt voor 20 procent bepaald door de hoeveel stemmen die ze via sms krijgen, 30 procent wordt bepaald door gedrag en motivatie en de resterende 50 procent wordt bepaald op de finaledag.
Ze zijn, vertellen ze, best wel veel met hun uiterlijk bezig. "Ik doe wel altijd m'n best er goed en netjes uit te zien voor anderen", vertelt Sanne. "Ik wil graag dat anderen me mooi vinden. Vanwege een stukje voldoening en een stukje onzekerheid, denk ik." Robin vindt het eveneens belangrijk er goed en verzorgd uit te zien. "Ik ben wel een meisje van hoge hakken, maar soms ruil ik die graag even in voor een paar bokshandschoenen. Ik doe aan kickboksen en ben niet vies van een keertje goed trainen. Mensen hebben snel een oordeel over je. Ik heb dan liever dat dit oordeel een beetje positief is."
Sanne studeert psychologie in Leiden. Heel iets anders dan missverkiezingen. Toch zijn er volgens haar wel overeenkomsten. "Want je kan psychologie overal op toepassen. Waarom doet de één mee aan zo'n verkiezing en de ander niet? Dat zit, denk ik, toch in het zelfvertrouwen en of je je kwetsbaar durft op te stellen. Ik ben in elk geval al trots dat ik er mag staan. Dat is niet voor niks. Nu ik er sta, wil ik super, super, supergraag winnen. "
Robin staat er, zegt ze, 'best nuchter in' wat de winst betreft. "Ik vind het al heel wat dat ik zover ben gekomen. Als ik win ga ik dat zeker vieren, maar zo niet, dan was het sowieso een hele leuke ervaring." Wie de dames wil helpen met een stem, kan sms'en naar 3010. Stemmen op Sanne kan met de tekst POLL ZUIDHOLLAND SANNE, stemmen op robin kan met de tekst POLL ZUIDHOLLAND ROBIN.