De drie Delftse studenten, voor hun gloednieuwe oude aanwinst: een vervallen woning in Detroit.
De drie Delftse studenten, voor hun gloednieuwe oude aanwinst: een vervallen woning in Detroit.

Delftse studenten gaan vervallen huis in Detroit energieneutraal maken

Algemeen

Op dit  moment zijn duurzame bouwtechnologieën vaak nog  te duur of onbekend. Zodoende helpen alleen de mensen die het kunnen betalen mee tegen klimaatverandering. Drie architectuurstudenten van de TU Delft willen deze technieken juist beschikbaar stellen aan iedereen, zodat iedereen iets kan doen tegen de klimaatverandering en hun energierekening kunnen verlagen.

Onlangs hebben Bob Hendrikx (22), Dominik Lukkes (22) en Ronen Dan (22) een huis in het Amerikaanse Detroit  gekocht, waar zij vanaf september een showcase voor low-budget en do-it-yourself renovatietechnieken van gaan maken. Dit doen zij onder de naam 'The Motown Movement'.

In de jaren '50 hebben de rassenrellen en krimpende auto-industrie de ondergang van Detroit ingeluid. De stad staat nu bekend om zijn compleet leegstaande wijken, armoede en criminaliteit. Er is weinig geld en de achtergebleven bewoners wonen in verouderde huizen. Desondanks blijft de moedige Detroiter enorm positief en is er een sterke do-it-yourself-cultuur ontstaan, waarbij men gebruik maakt van de beschikbare ruimte, materialen en vrijheid. Met het project ondersteunen de studenten deze ondernemende cultuur en de ontwikkeling naar zelfredzaamheid in de stad Detroit.

Het aangekochte huis is een vervallen tweegezinswoning aan Ford St, Detroit. De benedenwoning wordt het community house waar gratis workshops zullen worden gegeven over duurzaam bouwen. De bovenwoning wordt aan een gezin gegeven dat uit huis is gezet vanwege financiële problemen. Het demonstratiehuis zorgt ervoor dat het gezin zichzelf beter kan wapenen tegen de hoge energierekening en geeft ook inspiratie aan andere families, buurten, steden en landen. De methode van de studenten is toepasbaar in elk huis.

De drie initiatiefnemers gaan komende tijd vanuit Nederland fondsen werven en de methode verder ontwikkelen. Half september beginnen ze met de transformatie van het huis in Detroit, dat tot half december zal duren. Daarna willen de studenten alle bevindingen publiceren.