Anka Mulder heet iedereen welkom tijdens het International Festival of Technology.
Anka Mulder heet iedereen welkom tijdens het International Festival of Technology.

'We verbinden historie met moderne technologie'

Algemeen

DELFT – Het International Festival of Technology slaat een brug tussen de TU Delft, de stad Delft en de rest van de wereld. Technologie, muziek en kunst komen drie dagen lang samen in één inspirerende smeltkroes.

Wat we nu kennen als het International Festival of Technology (IFoT), ontkiemde tien jaar geleden als het Zomerfestival op het campusterrein van de TU Delft. Van een zomers, muzikaal concert voor studenten ontwikkelde het festival zich verder, tot een evenement met internationale allure dat interessant is voor elke inwoner van de stad Delft. "Door middel van het International Festival of Technology kunnen we aan iedereen laten zien wat we in huis hebben op het gebied van innovatie en technologie. We creëren een verbinding tussen de campus en de rest van de stad en verbinden zo in feite de historie met de moderne technologie", vertelt drs. Anka Mulder, Vice-President for Education & Operations aan de TU Delft. Het Festival is een samenwerking tussen de TU Delft, de gemeente Delft, Ondernemersfonds Delft 'gebied 11', InHolland en de Haagsche Hogeschool. Het festival beoogt technologie toegankelijker te maken voor iedereen. Op locaties in de hele stad en campus worden inspirerende colleges, optredens, onderzoeksprojecten en innovaties getoond en stellen de kennisinstellingen zich open voor een blik achter de schermen

Rondleidingen
De campus is voor veel inwoners een gesloten boek. Tijdens het IFoT neemt een gids je mee langs interessante locaties op de campus. De Dode Kamer bijvoorbeeld: in deze ruimte worden geluidsgolven volledig gedempt en bestaat er geen echo, een bijzondere ervaring om mee te maken. En in de Dreamhall werken studenten een jaar lang aan het project van hun dromen. Bekende voorbeelden uit deze hal zijn het Nuon Solar Team (NUNA) en het Human Power Team, de snelste fiets ter wereld. Verder kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de Sleeptank, waar in een 142 meter lang bassin onderzoek wordt gedaan naar de invloed van golven op de stabiliteit van boten, en het Waterlab, waarin onder andere onderzoek gedaan naar de stevigheid van dijken.
Andere rondleidingen die plaatsvinden zijn de Sustainability tours, die de bezoekers mee op reis nemen langs duurzame initiatieven en bijzondere plekken op de campus; de Nachttour op woensdag 1 juni bij de faculteit TNW langs zintuigprikkelende technische ontwikkelingen, waaronder een demonstratie met lichtgevende bacteriën door de studenten van iGEM; en de Art Walk, die het publiek laat kennismaken met de kunst die bij de TU Delft aanwezig is. Wie nieuwsgierig is op welke manieren de verbinding tussen de stad en de TU zichtbaar zijn, kan deelnemen aan de 'Techniek in de binnenstad'-tour. Samen met een student van de TU Delft bezoekt men interessante plekken in de binnenstad van Delft die deze verhalen vertellen.

Wereldrecord
Op de eerste dag van het International Festival of Techology komt de Global Dance Challenge naar Delft. Tijdens dit evenement wordt de stad uitgedaagd om gedurende vier uur zoveel mogelijk energie bij elkaar te dansen op de Sustainable Dance Floor, een energieopwekkende dansvloer. Iedereen mag meedoen om te proberen het wereldrecord te verbreken. Tevens vindt op deze datum de Campusrun plaats:  5, 10 of 15 kilometer rennen voor het goede doel 'Meedoen is groeien';  en de BuddyRun van 5 kilometer met obstakelparcours. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per deelnemer. Rondom de run zijn er verschillende projecten op het gebied van sport, gezondheid en energie van de TU Delft en Haagse Hogeschool te vinden op de campus. Een van de bijzonderheden is de introductie van een nieuwe Super Human Sport door het TU Delft Sports Engineering Institute. Super Human sporten zijn sporten waarbij technologie mensen extra mogelijkheden geeft, waardoor ze een sport op een andere manier kunnen beoefenen. Bezoekers mogen al rijdend met segways en een stick een potje hockey spelen.
Een ander hoogtepunt van het IFoT is het Technisch Diner. Tijdens deze bijzondere samenwerking van de TU Delft, Barbaar en chef kok Arvin Stoel krijg je een speciaal samengesteld menu voorgeschoteld waarbij het moleculair koken centraal staat. Unieke plantjes, algen en stikstof spelen een rol tijdens het diner.
Muziek mag natuurlijk niet ontbreken op dit bijzondere festival. Per slot van rekening begon het ooit met een muziekfestival voor de studenten. . Met de Grand Finale op vrijdag 3 juni sluit het festival dit jaar af met Dit jaar zijn als headliners als Selah Sue, De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig. Er treden diverse minder bekende groepen en artiesten op, die het ontdekken meer dan waard zijn. Verder is op het grote festivalterrein rond de aula van de TU Delft te zien welke rol technologie de komende decennia gaat spelen in het dagelijks leven en werk. De toegang is gratis.
Het International Festival of Technology vindt plaats van woensdag 1 tot en met vrijdag 3 juni. Voor een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en locaties kijkt u op www.ifot-delft.com.