Afbeelding

Masteropleiding TU Delft verhuist naar Den Haag

Algemeen

De tweejarige masteropleiding Engineering and Policy Analysis van de TU Delft verhuist per 1 september 2016 naar Den Haag.

De nabijheid van ministeries, internationale instanties en multinationals bevordert volgens de universiteit een nauwe samenwerking tussen praktijk, onderwijs en onderzoek. Engineering and Policy Analysis blijft een Delftse opleiding, die opleidt tot een Delfts MSc-diploma.

Deze technische masteropleiding leert studenten te opereren op het snijvlak van technologie en  eleid. De opleiding is gericht op het bedenken van oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie en gezondheidszorg. Afgestudeerden worden vaak consultant of beleidsadviseur bij een ministerie, internationale organisatie of multinational.

Case-studies uit de praktijk staan centraal tijdens de opleiding. Een locatie dichtbij het toekomstige werkveld van de studenten, ministeries, internationale instanties en multinationals, biedt talrijke voordelen: het maakt stage lopen gemakkelijker, net als het uitvoeren van onderzoekopdrachten voor (inter)nationale instellingen en het verzorgen van gastcolleges door Haagse beleidsmakers en politici.

Op de nieuwe locatie zal ook een modeling and simulation lab worden gerealiseerd, waar praktijkcases kunnen worden getoetst. In dit 'living lab' kan in de praktijk onderzoek worden gedaan naar beleidsontwikkeling en de gevolgen ervan.

"Het masterprogramma Engineering and Policy Analysis brengt met haar nieuwe locatie een pool van internationale, uitstekend geschoolde TU Delft masterstudenten op het snijvlak van techniek, bestuurskunde en beleidsanalyse naar Den Haag", zegt professor Jeroen van den Hoven, decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. "Dat biedt mogelijkheden op het gebied van onderwijs en onderzoek voor zowel de Haagse instellingen als onze studenten, toekomstige beleidsmakers. Het te realiseren modeling & simulation lab kan fungeren als een soort van 'policy-windtunnel' waar de gevolgen van nieuw beleid kunnen worden getoetst."

De Gemeente Den Haag verwelkomt de Delftse opleiding met open armen. "De komst van deze opleiding van de TU Delft versterkt de positie van Den Haag als internationaal kenniscentrum op het gebied van vrede, recht en veiligheid", reageert wethouder Ingrid van Engelshoven. "Studenten uit de hele wereld zullen vanuit onze stad werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De komst van EPA is een lang gekoesterde wens en gevolg van gemeentelijk economisch beleid."