Djoke Winkler Prins (links) en Anneke Wolters bekijken de inhoud van een kas op het verder nog vrij lege complex van De Boterbloem, in Tanthof. (foto: Jesper Neeleman)
Djoke Winkler Prins (links) en Anneke Wolters bekijken de inhoud van een kas op het verder nog vrij lege complex van De Boterbloem, in Tanthof. (foto: Jesper Neeleman)

Mooie maar spannende tijden bij de Kindertuinen Delft

Algemeen

DELFT – Het tuinierseizoen gaat weer beginnen, ook bij Kindertuinen Delft. Op de vier verschillende locaties gaan de groene vingers vanaf maandag 4 april weer de grond in.

Joop van Bodegraven, voorzitter van Stichting Kindertuinen Delft, kijkt weer uit naar de mooiste tijd van het jaar. En met hem vele kinderen van 8 tot en met 12 jaar, die er hun tuintjes weer gaan vullen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd baren bepaalde ontwikkelingen Van Bodegraven zorgen. Dit jaar wordt de gemeentelijke subsidie afgebouwd. Slechts op projectbasis wil de gemeente mogelijk nog iets bijdragen. "Maar we hebben vooral vaste kosten. We zijn nu druk aan het kijken hoe we helemaal op eigen benen kunnen gaan staan." Verder zoekt Kindertuinen Delft vrijwilligers die kinderen kunnen en willen begeleiden. Zij hoeven niet bijzonder veel kennis van tuinieren te hebben, dit zullen ze op de Kindertuinen van hun collega-vrijwilligers leren. Ook binnen het bestuur zijn extra handjes gewenst. En gezien de gemeentelijke bezuinigingen kan Kindertuinen Delft ook wel wat sponsors en 'vrienden' gebruiken. "Het wordt een spannend jaar, vol uitdagingen." We hoeven volgens hem echter niet te vrezen voor het einde van Kindertuinen Delft. "Als het al niet lukt om alle vier de tuinen open te kunnen houden, dan zullen we misschien moeten inkrimpen. Maar dat zijn we voorlopig niet van plan." Dat is maar goed ook, want Kindertuinen Delft verricht goed werk, benadrukt hij. "Kinderen krijgen, door te tuinieren, beter contact met de natuur en inzicht in hoe de natuur werkt. Dat is het belangrijkste. Ze leren dat groente niet gewoon uit de supermarkt komt, maar uit de grond groeit. En dat de natuur niet voorspelbaar is en een oogst weleens kan tegenvallen. Kinderen moeten samenwerken en hebben contact met vrijwilligers. En ook voor die vrijwilligers, waarvan een deel niet meer in het arbeidsproces zit, zijn we van grote betekenis. Ze hebben hier een leuke bezigheid." Kinderen die zich willen opgeven of wie Kindertuinen wil steunen kan meer informatie vinden op www.kindertuinendelft.nl.