Als de afvalbak vol is, wordt ander afval al gauw naast, op of onder de afvalbak gegooid. Dus moeten die vaker worden geleegd, vindt Henk van Bergen.
Als de afvalbak vol is, wordt ander afval al gauw naast, op of onder de afvalbak gegooid. Dus moeten die vaker worden geleegd, vindt Henk van Bergen.

Henk van Bergen wil niet langer 'zappen' met de kraan open

Algemeen

DELFT - Henk van Bergen is een Zwerfafvalpakker van het eerste uur. Al sinds de jaren '80 raapt hij andermans troep van straat. Nu afvalbakken in de binnenstad niet meer op zaterdag worden geleegd, voelt hij zich in de kou gezet.

Henk van Bergen woont en werkt al jarenlang in de Breestraat. Hij kan zich al niet eens meer herinneren wanneer hij precies begonnen met troep opruimen van de straat. Tegenwoordig is hij officcieel Zwerfafvalpakker. Wekelijks trekt hij bewapend met een grijpstok door de Breestraat, de Gasthuissteeg en de Gasthuisplaats. Dat doet hij niet voor niks. In de zomer grijpt hij tijdens zo'n ronde 100 liter afval bij elkaar, in de winter is het nog zo'n 60 liter.

Volgend weekend, op zaterdag 19 maart, zullen velen zijn voorbeeld volgen. Dan is namelijk de landelijke opschoondag. Overal in het land wordt dan zwerfafval opgeraapt, ook op verschillende plekken in Delft. "Een goed initiatief", vindt Van Bergen. Daarnaast zijn in Delft volgens hem 500 zwerfafvalpakkers actief. "Ook dat is een prima ontwikkeling. Maar wat me dwarszit, is het probleem met afvalbakken in de binnenstad. Er staan er te weinig en ze worden sinds eind vorig jaar niet meer op zaterdagmiddag geleegd." Gevolgd: Bomvolle bakken en binnenstadbezoekers die hun troep dan maar erop op ernaast leggen. "Daar zijn wij zwerfafvalpakkers niet blij mee. De bakken worden op vrijdag nog geleegd, maar daarna pas weer op maandag. Dat moet veranderen."

Toeristen en bezoekers die op zondag Delft aandoen, treffen zodoende op sommige plekken een rommelige stad aan. Eerder al plaatsten ook nachtburgemeester Leo Quack en Delft Marketing-directeur Evelien van der Kruit kritische kanttekeningen bij de zondagse rommel in de binnenstad. Ook de afvalbak bij het station is volgens Van Bergen een probleemgeval. Hij heeft twee oplossingen om vervuiling in de stad beter tegen te gaan. "Ga de bakken weer op zaterdag legen en sla bijvoorbeeld de dinsdag over. Of bevestig twee afvalbakken aan één paal, zoals de in Leeuwarden doen. Als Delft een gastvrije stad voor toeristen wil zijn, dan moet de binnenstad er schoon bij liggen. Momenteel erger ik me aan al het afval op straat."

Dus blijft hij rapen en rapen en rapen. Maar zolang volle bakken niet worden geleegd en troep ernaast wordt gegooid, voelt het voor de betrokken binnenstadbewoners als zwerfafvalpakken met de kraan open.