Het Bergstadtfest is het jaarlijkse hoogtepunt in Freiberg en ook dit jaar zal weer een groep Delftenaren tijdens dit feest van de partij zijn.
Het Bergstadtfest is het jaarlijkse hoogtepunt in Freiberg en ook dit jaar zal weer een groep Delftenaren tijdens dit feest van de partij zijn.

Van een uitwisseling met een communistische school tot een stevige stedenband voor iedereen

Algemeen

DELFT – Dertig jaar geleden reisde een groepje Delftenaren voor het eerst naar Freiberg, toen nog verscholen achter het ijzeren gordijn. Maar wat en wie ze aantroffen beviel hen uitstekend. Dus zijn de banden met Freiberg nog altijd goed.

Coen Heijsteeg was er die allereerste keer niet bij, maar werd wel al gauw bij de band betrokken. De huidig vice-voorzitter van de stichting was jarenlang docent op het Grotius College. Die school had in 1986 contact gelegd met een middelbare school in Freiberg, in het voormalige Oost-Duitsland. "Die school stond onder communistisch regime", weet Heijsteeg nog. De staat bepaalde wat hier gebeurde en wat werd onderwezen. "Ook na 1989, toen de muur al was gevallen, viel het op dat m'n Duitse collega's niet gewend waren zelf initiatieven te ontplooien." Heijsteeg coördineerde de uitwisselingen tussen de scholen jarenlang. Vanaf 1999 werd het officieel een stedenband en werd heel Delft betrokken bij een band die tien jaar eerder begon tussen twee scholen.
Loes Witting is penningmeester van de Stichting Delft-Freiberg. Ze vindt het geweldig om op deze manier Delftenaren èn Duitsers te ontmoeten en te leren kennen. Ze reisde al enkele keren naar Freiberg, waar de ontvangst altijd weer even hartelijk en gastvrij is. En dat is toch anders dan wanneer je 'gewoon' op eigen houtje zelf op vakantie gaat naar een Duitse stad, geeft ze aan. "Je raakt zo al gauw in gesprek met mensen daar", vertelt ze. "Je merkt wel dat iedereen van 40 jaar en ouder daar is opgegroeid in een communistisch land. Heel boeiend om daarover van gedachten te wisselen. Wat je van hun achtergrond merkt? Je merkt bij hen geen uitbundigheid. Je ziet vooral positieve bescheidenheid."
Loes Witting vindt het een verrijking van haar leven dat ze andere mensen uit een andere samenleving zo goed heeft leren kennen. Ze kan het alle Delftenaren dan ook aanraden zich hier in te verdiepen en bijvoorbeeld naar de informatieavond op 21 maart in Wijkcentrum De Vleugel aan de Aart van der Leeuwlaan 4 in Delft. Dan wordt verteld over de reis naar het Bergstadtfest van 23 tot 27 juni, het jaarlijkse hoogtepunt in Freiberg. "Zulke reisjes zijn altijd heel gezellig. We worden dan enorm goed en gastvrij ontvangen op het stadhuis. Delftenaren krijgen volop aandacht." We kunnen bovendien nog wel één en ander van de Freibergers leren, weet Witting. "Vooral wat betreft hun overlevingskracht. Ze komen uit een sombere tijd, maar hebben de somberheid van zich afgeworpen. Freiberg heeft zich ontpopt tot een aantrekkelijke stad waar niets meer van somberheid is te zien. Verder zijn ze daar zuinig op wat ze hebben en dragen hun tradities graag uit." Rond Open Monumentendag en de Taptoe Delft, later dit jaar, komt waarschijnlijk een groep Freibergers naar Delft. Een Duits showorkest zal dan ook aan de Streetparade meedoen. Ze bekostigen alles zelf, behalve hun verblijf. De stichting is daarom op zoek naar gelden en hoopt op sponsors en sympathisanten iets kunnen bijdragen. Zij kunnen zich voor meer informatie wenden tot www.stichtingdelft-freiberg.nl of bellen naar 015-2564249.