Liesbeth Janson, Chieni Haak en Minister Stef Blok. (foto: Vincent Basler)
Liesbeth Janson, Chieni Haak en Minister Stef Blok. (foto: Vincent Basler)

'Coendersbuurters' vieren de start bouw

Algemeen

DELFT – De start bouw van de Coendersbuurt werd dinsdag gevierd door zo'n 150 aanwezigen. Zelfbouwers, huizenkopers en zelfbouwgroepen waren aanwezig om de starthandelingen mee te maken en hun nieuwe buren te ontmoeten.

Speciaal hiervoor was minister Stef Blok naar Delft gekomen. Samen met andere betrokken bestuurders, bouwers en kopers onthulde hij eerst de bouwborden. Vervolgens sloegen Blok, Liesbeth Janson en de 73-jarige zelfbouwster Chieni Haak de laatste heipaal de grond in voor het zelfbouwinitiatief 'Het Grachtenhuis'. In de Coendersbuurt komen ruim 100 nieuwe grondgebonden woningen en appartementen. Sinds de eerste kavelmarkt twee jaar geleden hebben zelfbouwers, zelfbouwgroepen, huizenkopers, ontwerpers, architecten, ontwikkelaars en gemeente, zich ingezet om een eigen en uniek gezicht aan de wijk te geven. Dat werd dinsdag gevierd.

De plek naast de historische binnenstad aan de Nieuwe Gracht én de grote vrijheid aan ontwerp- en bouwmogelijkheden, vormen de ideale combinatie voor zelfbouwers en huizenkopers om hun droomhuis waar te maken. Zo wordt er nu gebouwd aan 'maatwerk-woningen' die allemaal iets eigens hebben. "Het zit in de details", zegt zelfbouwer Klaas van der Meulen. "Naast bijzondere architectuur, is het huis helemaal afgestemd op de plek waar het staat." Naar verwachting is deze eerste woonbuurt in Nieuw Delft in 2017 gereed. Alle zelfbouwkavels zijn verkocht of in optie. Er zijn nog enkele woningen te koop.