Huiseigenaren betalen meer aan OZB

advertenties

DELFT – Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 procent meer aan onroerendezaakbelasting (OZB) dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waarbij alle gemeenten zijn betrokken. De stijging is aanzienlijk hoger dan de maximale verhoging van 1,57 procent die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken.

Deze zogeheten macronorm is een plafond voor het totaal van alle gemeenten. De gemiddelde Nederlandse huiseigenaar betaalt in 2016 ongeveer 288 euro aan OZB. Dit jaar overschrijden de gemeenten de macronorm voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het Rijk heeft geen sancties om de gemeenten aan te pakken.
De gemeenteraad heeft het laatste woord, als het gaat om de vaststelling van het OZB-tarief. Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat de macronorm niet werkt. Dwingende maatregelen zijn noodzakelijk, vindt Eigen Huis, tegen een te sterke stijging van de OZB. Bovendien wil Eigen Huis de geplande uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied benutten om de grondslag van de OZB te verbreden.