Delft ondergaat een fikse opknapbeurt en wordt ongetwijfeld een nog mooiere stad om te wonen. Daarvoor moet momenteel echter wel een prijs worden betaald.
Delft ondergaat een fikse opknapbeurt en wordt ongetwijfeld een nog mooiere stad om te wonen. Daarvoor moet momenteel echter wel een prijs worden betaald.

Delftenaren betalen de hoogste woonlasten

Algemeen

DELFT - Delftenaren betalen de hoogste woonlasten van alle inwoners van grote steden: gemiddeld 832 euro per meerpersoonshuishouden.

Door: Jesper Neeleman

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie en de Lagere Overheden (COELO).
Deze onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen namen de woonlasten van de 36 grote steden in het land onder de loep. In al die steden werd gekeken wat meerpersoons huishoudens betalen aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing.
Tel je die drie verplichte kostenposten bij elkaar op, dan komen Delftenaren er bekaaid vanaf. Wie in de Prinsenstad wil wonen, vervuilen en naar de wc wil, mag daar met het gezin dus 832 euro voor neertellen. Opmerkelijk is dat de goedkoopste stad zich op spuugafstand van Delft bevindt: Den Haag. Hier betalen gezinnen slechts 549 euro aan woonlasten. De gemiddelde woonlasten van alle grote steden zijn 679 euro per huishouden.

In de lucht
Het hing al even in de lucht dat Delft er voor de inwoners niet goedkoper op ging worden. Afgelopen jaren was er louter nieuws over nieuwe tegenvallers, nieuwe bezuinigingen en nieuwe miljoenenverliezen. Het ging mis met drie grote projecten, heel wat lijken rolden uit de kast en de Delftse kas werd leger en leger en leger. Afgelopen maandag werd bekend hoe het zover heeft kunnen komen. Over die oorzaken meer op pagina 43 van deze krant.

Gevolgen
De gevolgen van de financiële malaise blijken nu wel uit het onderzoek van COELO. Want we hebben afgelopen jaar veel gebouwd en ontworpen in Delft, maar helaas geen geldboom. Dus mogen inwoners komend jaar nog iets dieper in de buidel tasten dan voorgaande jaren.
De ozb stijgt in Nederland komend jaar gemiddeld met 1,5 procent. In Delft steeg deze met 9,4 procent, tot een bedrag van 278 euro voor een gemiddelde woning. In Amersfoort, een stad die onder toezicht van de Provincie Utrecht staat, steeg ze overigens nog meer: met 10,7 procent. Daarentegen waren er ook dertien grote steden die hun ozb-tarieven verlaagden.
Delftenaren mogen komend jaar bovendien 3,3 procent meer betalen aan hun reinigingsheffing. Een meerpersoonshuishouden mag 338 euro en 95 cent overmaken. De Delftse rioolheffing steeg met 3,5 procent tot 214 euro en 37 cent. Alleen in Zaanstad, Utrecht en Westland betaalt men meer om op de pot te mogen zitten - en door te trekken.
Maar: tellen we al die lasten bij elkaar op, dan staat Delft - helaas niet fier - bovenaan. We mogen per gezin namelijk 42 euro meer betalen dan vorig jaar en hebben daarmee Zaanstad van de troon gestoten.