Kor van Velzen (rechts) stal met Radio Piano de show in het Actiehuis van Serious Request Delft. (foto: Hans Dunlop)
Kor van Velzen (rechts) stal met Radio Piano de show in het Actiehuis van Serious Request Delft. (foto: Hans Dunlop)

Eerste Delftse Serious Request Actiehuis groot succes

cultuur

DELFT – De Delftse equivalent van Serious Request is een geweldig succes geworden. Meer dan vijftig artiesten en groepen traden op in het Rietveld theater en her en der in de stad werden speciale acties gevoerd.

"Het is een hele leuke activiteit die door uitsluitend vrijwilligers, naast hun baan, wordt georganiseerd", zegt Tamara Kuipers namens de organisatie. "In maart kwam het idee bij ons op en in juni zijn we op zoek gegaan naar bands en artiesten die gratis wilden komen optreden. De reacties waren hartverwarmend en de optredens geweldig. Zozeer zelfs dat we als theater nieuwe programma ideeën hebben opgedaan. Zo trad Puur Gelul uit Den Haag op. Artiesten die in plat Haags anekdotes en verhalen vertelden. Het publiek heeft ervan gesmuld."
De Delftse artiestenwereld was ook goed vertegenwoordigd. "Mama Franko heeft opgetreden, evenals Olmo van der Mast en Marvelious. De laatste groep heeft het themanummer Invincible voor onze actie gemaakt. Een pareltje was het optreden van Kor van Velzen met Radio Piano, een nieuw project van de vader van Roel. Dat was een geweldige voorstelling."
Serious Request zet zich dit jaar in voor kinderen in conflictgebieden. Met de opbrengst van de landelijke actie gaat men pogingen doen de kinderen die te lijden hebben onder geweld een betere toekomst te geven. De Delftse jeugd kon ook bijdragen aan de actie door de kindervoorstellingen te bezoeken. "Alle middagen worden kindervoorstellingen gegeven. Zowel voor de hele kleintjes van 2 tot 7 jaar als voor de grotere jeugd."
De organisatie hoopt bij elkaar 12.500 euro te kunnen overmaken naar de landelijke organisatie. "We zijn al een heel eind in de goede richting", wist Tamara Kuipers dinsdag te melden. "Het geld komt uit de opbrengst van de kaartverkoop. De zaal is tijdens alle optredens voor ongeveer veertig procent bezet en daar zijn we heel erg tevreden mee. Je moet rekenen dat het de eerste keer is dat we dit evenement organiseren. Verder hebben in de stad een aantal activiteiten plaatsgevonden. Bij De Sjees stond bijvoorbeeld het mini-glazen huis. Daar mocht, onversterkt, door artiesten worden opgetreden. Daarvan is veel gebruik gemaakt. Verder heeft er in het stadhuis een grote veiling plaatsgevonden en organiseerde 'Lust' een 'taste en waste-diner'. Professionele koks maakten van afvalvoedsel een heerlijk diner en de gasten konden na afloop betalen wat ze het eten waard vonden. Verder organiseerde De Klomp in samenwerking met het jenevermuseum in Schiedam een jeneverproeverij. Alle opbrengsten komen ten goede aan ons project." De Delftse organisatie is rechtstreeks gelinkt aan de landelijke. "We hebben een eigen pagina op de landelijke website. Dat betekent bijvoorbeeld dat, als we geld overmaken naar de organisatie, dat meteen te zien is op de landelijke site." Bij het ter perse gaan van deze krant was de opbrengst nog niet bekend maar wie meer wil weten over de Delftse resultaten kan dit vinden op https://kominactie.3fm.nl/actie/rietveld-theater-actiehuis-2015.