Koen Snelders vroeg  inwoners uit het verspreidingsgebied van Delft op Zondag wat ze van deze krant vinden.
Koen Snelders vroeg inwoners uit het verspreidingsgebied van Delft op Zondag wat ze van deze krant vinden.

Overgrote meerderheid leest Delft op Zondag en is tevreden over de krant

Algemeen

DELFT – 83 Procent van de mensen die Delft op Zondag ontvangt, leest de krant daadwerkelijk. Dat blijkt uit het lezersonderzoek dat Koen Snelders verrichtte.

De 21-jarige Delftse student commerciële economie was afgelopen jaar druk met een lezersonderzoek. Hij ging de straat op en winkelcentra in om mensen te enquêteren over huis-aan-huis-bladen in Delft en de regio en Delft op Zondag in het bijzonder. Precies 404 mensen uit Delft, Pijnacker-Nootdorp, Den Hoorn, Schipluiden en Ypenburg werkten hieraan mee. Van deze groep was 56 procent vrouw en 44 procent man.
Zijn voornaamste conclusie is dat de krant Delft op Zondag goed wordt gelezen, vertelt hij. "Van de 404 geënquêteerden waren er maar 14 die de krant niet kenden, dat waren vooral studenten en zakelijke mensen."
Van de 390 die de krant wèl kenden, waren er 17 die de krant niet ontvingen vanwege een nee-nee-sticker, onnauwkeurige bezorging of omdat ze buiten het verspreidingsgebied woonden. "Onder de 373 die 'm wel ontvangen waren er 311 die Delft op Zondag lezen en 62 die dat niet doen. 83 Procent leest de krant dus, 233 ondervraagden lezen 'm tien minuten of langer." Verder viel het Snelders op dat lezers van Delft op Zondag doorgaans ook de Delftse Post lezen. "Dat verschil was niet groot. Wel viel het veel mensen op dat de Delftse Post iets dunner is en dat ze 'm lezen om op de hoogte te blijven van al het nieuws en overlijdensadvertenties."
Wat Delft op Zondag betreft viel het Snelders op dat mensen deze vooral graag lezen vanwege nieuws en verhalen over Delft. "Dus over wat er gebeurt in de stad. En dat een aantal lezers politiek, autonieuws en sportnieuws minder belangrijk vindt. Van alle ondervraagden maken er 177 weleens of vaker gebruik van advertenties, door bijvoorbeeld gebruik te maken van aanbiedingen die hierin vermeld staan. Dat is meer dan de helft van de groep die de krant leest."
-Wat heb je verder vaak gehoord?
Snelders: "Veel mensen hadden geen tijd om mee te werken, maar zeiden dan 'Schrijf maar op dat het een goede krant is'. Verder leest het merendeel de papieren krant, slechts enkelen lezen 'm alleen online."
-Wat kun je na maanden van onderzoek concluderen?
"Dat lezers over het algemeen tevreden zijn. Ik heb ze gevraagd of ze iets zouden willen veranderen, 225 ondervraagden zei niets te willen veranderen. Een heel groot aantal. Degene die wel wat wilden veranderen, hadden het over meer diepgang, meer nieuws over Delft en meer over evenementen en activiteiten die nog staan te gebeuren. Verder merkte ik dat de voorkeur van mensen in de dorpen rond Delft toch uitgaat naar hun lokale krant, zoals in Pijnacker-Nootdorp de Telstar. De krant Delft op Zondag lazen ze echter ook door en ze zouden 'm niet willen missen."