Afbeelding

Delftse Spoortunnel wint Betonprijs 2015

Algemeen

De Spoortunnel, die sinds dit jaar officieel de Willem van Oranjetunnel heet, heeft de Betonprijs 2015 gewonnen in de categorie Uitvoering.

Rick Pattipeilohy, projectdirecteur Combinatie Crommelijn en Ad Broeders, projectmanager ProRail hebben de prijs in ontvangst genomen.

De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast. Dit jaar zijn er 93 projecten ingediend, verdeeld over acht categorieën. De jury onder leiding van Cees Brandsen van Rijkswaterstaat heeft woensdag in de Burgerzaal van het Stadhuis in Rotterdam voor elke categorie de prijswinnaar bekend gemaakt.

Volgens het juryrapport is de prijs aan Spoorzone Delft toegekend omdat het project een goed voorbeeld is van ondergronds bouwen met aandacht voor de kwaliteit van de omgeving. Bij de bouw van de 2300 meter lange tunnel en het geheel nieuwe station zijn historische elementen zoals Molen de Roos en de Bagijnetoren behouden gebleven, en ook het water wordt weer in ere hersteld.

Het project wordt bovendien uitgevoerd in goede samenwerking tussen de samenleving, de opdrachtgever en opdrachtnemer.