Er is van alles mogelijk met aardewerk.
Er is van alles mogelijk met aardewerk.

Erfgoed Delft organiseert masterclass Bouwkeramiek

cultuur

In de geschiedenis van het Delfts Blauw zijn er niet alleen gebruiks- en siervoorwerpen gemaakt. Aardewerk laat zich ook uitstekend vormen tot objecten voor het bouwbedrijf, denk bijvoorbeeld aan bakstenen of tegels.

Een van de belangrijkste Nederlandse producenten van bouwkeramiek in de 19de en 20ste eeuw was gevestigd in Delft: De Porceleyne Fles. Een masterclass op vrijdag 11 december, die plaatsvindt in Museum Prinsenhof en bij Royal Delft, gaat specifiek over dit onderwerp.
Het bedrijf, dat nu bekend staat als Royal Delft, begon als plateelfabriek in 1653, maar dankt haar voortbestaan in de 19de eeuw voor een groot deel aan de productie van vuurvaste stenen die werden gebruikt in de bouw.
In deze periode werd het traditionele Delftse gebruiksaardewerk namelijk verdrongen door industrieel aardewerk uit Engeland, vanwege hun betere prijs-kwaliteit-verhouding. De meeste plateelfabrieken gingen failliet.
Met de komst van de nieuwe fabriekseigenaren Joost Thooft en Abel Labouchère in 1876 werden er, naast nieuw modern sieraardewerk, ook nieuwe producten voor het bouwbedrijf ontwikkeld. Zo produceerde de fabriek in de periode 1910 – 1913 objecten voor het interieur van het Vredespaleis in Den Haag, maar bijvoorbeeld ook gevelsculpturen van Karel Appel en Jan Schoonhoven in de jaren '60. De architectonische afdeling heeft ongeveer 150 jaar bestaan tot de sluiting in 1981. Vandaag de dag richt Royal Delft zich alleen nog maar op het sieraardewerk.
Tijdens de masterclass vertellen verschillende deskundigen over de geschiedenis van bouwkeramiek van De Porceleyne Fles in en om gebouwen. Na het formele gedeelte bezoeken de deelnemers van de masterclass verschillende locaties om het architectonische keramiek in hun oorspronkelijke setting te bekijken. De dag eindigt bij de Porceleyne Fles, waar vooral de prototypes van bouwelementen uit het begin van de twintigste eeuw nog steeds te zien zijn.
Kosten voor deelname bedragen 10 euro per persoon.
Zie voor meer informatie, het programma en aanmelden de website www.prinsenhof-delft.nl.