Trainer Bert de Best is tevreden over SV Nootdorp, alleen dat scoren...

Algemeen

Bert de Best, trainer van SV Nootdorp: "We staan nu tiende, maar als je kijkt naar de ranglijst, dan zie je dat het allemaal heel dicht bij elkaar staat". (foto: Roel van Dorsten)

NOOTDORP – Bert de Best, de trainer van zaterdageersteklasser SV Nootdorp, kan er niks anders van maken: "Ik ben zeer tevreden". Want dat komt zo: "Het gaat heel goed". De kille cijfers: SV Nootdorp staat op de tiende plek. Met vijftien punten uit elf wedstrijden. Toch niet direct iets om bulderend van de lach en dronken van geluk van de leren bank te glijden. Maar dan is er Simply De Best: "Ik denk dat Nootdorp zich heel goed ontwikkelt. We hebben duidelijke stappen gemaakt. Het was voor een groot deel van de groep wennen, voetballen in de eerste klas. Daardoor speelden we in het begin erg wisselvallig. Ze ondervonden dat het in de eerste klas niet zo vanzelf gaat als ze dachten. Het is een heel behoorlijk niveau. Maar ik denk dat we intussen de goeie lijn te pakken hebben".

Handelingssnelheid, tactiek, fysieke kracht. Ziehier de (niet onbelangrijke) onderdelen van het spelletje in de eerste klas waarop heel wat SV Nootdorpspelers zich in het begin nogal eens lieten aftroeven. "We spelen tegen ploegen die kwalitatief beter zijn dan de ploegen waar we vorig seizoen tegen speelden. De tegenstanders hebben heel wat spelers die zeker hoofdklassewaardig zijn. Maar we hebben intussen wel behoorlijke stappen gemaakt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een Rick Binkhorst. Hoe hij zich ontwikkelt, dat vind ik geweldig. Of neem maar Ricardo Siebring. Hij was vorig seizoen erg belangrijk voor ons. Dit seizoen had hij het in het begin moeilijk. Hij belandde zelfs op de bank. Maar nu is hij er weer bovenop. Staat hij weer in de basis. Of neem Leroy Versteegen. Die moest helemáál een stap maken. Er wordt bij ons meer verlangd dan hij bij Oliveo gewend was. Dat ziet hij nu zelf ook in. Hij ontwikkelt zich prima. De laatste twee wedstrijden stond hij in de basis". 

De Best is er elke training wel mee bezig. Met het verhogen van de handelingssnelheid bij zijn spelers, bijvoorbeeld. "Positiespelletjes in de kleine ruimte. Beperken van het aantal keren dat ze de bal mogen raken. Als trainer er kort opzitten en strak coachen. Zo dwing je de spelers snel te handelen, snel beslissingen te nemen". 

Waar De Best en SV Nootdorp veel genoegen aan beleven, is aan het (nieuwe) centrale verdedigingsduo Richard Lodder (ex-Barendrecht) en Jeffrey Aarts (ex-Voorschoten '97). Maar ook spelers als Stefan Vrijland en Ali Yousofi zijn prima aanwinsten, weet De Best. "Richard Lodder, met z'n hoofdklasse-ervaring, is belangrijk in de coaching. Andere jongens worden daar beter door. Het is gewoon mooi om te zien hoe de groep zich ontwikkelt. En wat ook niet onbelangrijk is: het is een leuke groep". 

Het mag duidelijk zijn: het positivisme spat eraf bij De Best. Maar, zegt hij ook: "Ik ben natuurlijk niet blind voor wat we nog niet goed doen. En dat is scoren. We scoren zó ontzettend moeilijk". Dat mag je wel zeggen. Weer wat kille cijfers ter illustratie: SV Nootdorp verwekte in elf wedstrijden niet meer dan twaalf doelpunten. Alleen hekkensluiter BVCB is met tien doelpunten nóg minder productief. "Afgelopen zaterdag ook. Speelden we tegen hoofdklasser ASWH een oefenwedstrijd. We waren gewoon de betere ploeg. We kregen complimenten van ASWH. We kregen negen, tien honderd procent-kansen, we scoorden één keer. Een kille afmaker, daar ontbreekt het ons aan. We krijgen die bal er gewoon moeilijk in. Daar is vrij moeilijk op te trainen. Scoren, het is vooral een kwestie van instinct. Het moet een beetje aangeboren zijn. We moeten hopen dat iemand bij ons een keer twee of drie doelpunten in een wedstrijd maakt en dat hij dan het gevoel van scoren krijgt".
De Best vindt het niveau in de eerste klas bepaald niet verkeerd. "De eerste vier, vijf ploegen van de ranglijst, dat zijn gewoon hoofdklassewaardige ploegen". Toch: "Kijk maar 's naar een FC Rijnvogels. Die hebben zó vreselijk geïnvesteerd. En tóch staan ze maar één punt boven ons". Trouwens: "We zijn dit seizoen door nog niet één tegenstander weggespeeld. Ja, die 5-1 tegen Spijkenisse. Toen zijn we echt weggecounterd. Ik denk dat we bij de eerste vijf moeten kunnen eindigen. Dat is geen bluffen, dat is realistisch. Maar dan moeten we niet, wat we in het begin van het seizoen wèl gedaan hebben, punten verliezen aan ploegen die onder ons staan. Natuurlijk, er kan altijd een uitglijer of zeperd tussen zitten, maar we moeten in de tweede helft van de competitie de punten pakken van de ploegen waar we die in de eerste helft tegen verspeeld hebben. Dat moet kunnen, want we zijn veel stabieler geworden. Sorry, ik kan niet anders dan positief zijn. Het gaat gewoon hartstikke goed".

(onderschrift bij foto NTD_BdB_DSC6308)
Bert de Best, trainer van SV Nootdorp: "We staan nu tiende, maar als je kijkt naar de ranglijst, dan zie je dat het allemaal heel dicht bij elkaar staat". (foto: Roel van Dorsten)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12