Het roer om...

Algemeen

De 16-jarige Delftenaar Yoram Mekking doet mee aan het talentenontwikkelingsprogramma School At Sea. Hij is de komende zes maanden met een groep leeftijdsgenoten op zee om naar de Caraïben te zeilen. In Delft op Zondag doet hij maandelijks verslag.

Yoram’s reis begon eind oktober. Deze week kwam hij aan op Tenerife. Er eerste weken op zeei bevielen hem goed, mailt hij. “We hebben wel redelijk veel pech gehad met de wind.” Die kwam namelijk uit het zuiden en zuidwesten, juist de richting waar de leerlingen van School At Sea naartoe vaarden. “Er zijn wel veel mensen zeeziek geweest, maar ik heb er niet heel veel last van gehad. Maar over het algemeen beviel het goed, we hebben ook vaak dolfijnen gezien die met de boot meezwommen. En veel mooie zonsopkomsten en zonsondergangen.” 

- Valt het tot nu toe mee, of tegen?
Yoram: “Het valt heel erg mee! Het is heel gezellig op de boot. Aan het begin van de reis was het nog kouder weer, maar dat begint nu ook beter te worden. Het is hier op Tenerife nu zo´n 23 graden.” 

- Hoe zien je dagen eruit?
“Tot nu toe hebben we alleen nog maar wachtdagen gehad. Tijdens je wacht zeil je het schip. ’s Nachts tussen half 1 en kwart over 7 slaap ik meestal en ook ´s middags slaap ik vaak nog even. Vanaf nu krijgen we ook lesdagen, dan zijn de wachtdagen en lesdagen per dag omgewisseld. Daarnaast hebben we nog één keer per week keukenploeg. Dan doe je alles wat met de keuken te maken heeft.” 

- Heb je al zeebenen?
“Ja! Er is de afgelopen weken wel het één en ander door de boot gevlogen, ook personen. Na een tijdje was iedereen echter wel gewend aan het bewegen van het schip. Je kamer zeevast inpakken is ook nog wel een uitdaging. Je moet wel heel goed opletten als je dingen neerlegt, want de meeste dingen kan je bij onrustig weer niet op de tafel laten staan.” 

- Hoe is het om met onbekenden op zo'n kleine ruimte te zitten?
“Omdat we nu al een paar weken met elkaar op de boot zitten zijn het niet echt onbekenden meer, maar het is inderdaad soms wel krap. Vooral als je spullen uit je kamer wilt pakken, waar je met z´n vieren slaapt. Dit is dan wel een beetje puzzelen, maar tijdens het zeilen is het veel rustiger op het schip, omdat de helft van de mensen meestal al slaapt.” 

- Wat staat er de komende dagen op het programma?
“Op dit moment zitten we dus op Tenerife. Daar zijn we vorige week dinsdag aangekomen. We hebben toen een dag in een verlaten baai gelegen. Verder hebben we nog een uitwisseling met de Britse School op Tenerife gehad. Vandaag (maandag, red.) zijn we de Teide opgeklommen, de vulkaan op Tenerife. We slapen vanavond in een Herberg - met internet - en morgen staan we om 4 uur op om de zonsopgang te bekijken. Morgenavond varen we dan uit. We steken dan de oceaan over naar Dominica. We zitten dan drie weken op volle zee, waar we dan ook onze lessen krijgen.” 

Yorams reis wordt mede mogelijk gemaakt door het Grotius College en EGA Nederland. Meer weten over Yoram en zijn verrichtingen op zee? Kijk dan op zijn weblog www.yorammekking.com.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12